Egyelőre nincs nagy felháborodás Oroszországban

Az állami közvélemény-kutató intézet szerint Putyin bizalmi indexe 71 százalékra nőtt.

Magyar Nemzet
2022. 03. 06. 7:34
PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2022. február 27. Rendõrségi jármûvel elszállítanak egy tiltakozót az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tüntetésrõl Szentpéterváron 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Most nem a megosztottságnak van itt az ideje. Most a nemzeti egység ideje jött el, hogy felsorakozzunk az elnökünk mögé – nyilatkozta pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, reagálva azokra az oroszországi tüntetésekre és közéleti szereplőknek a kijelentéseire, akik Oroszország Ukrajna elleni háborúja ellen szólaltak fel.

Míg a többségében oroszok lakta Krím félsziget 2014-es, Oroszország általi elcsatolását egyértelmű üdvrivalgással fogadták az emberek Oroszországban, addig a mostani háború sokkal inkább megosztja a lakosságot. Közvélemény-kutatások híján egyelőre nehéz megállapítani, mennyire, s természetesen a nyugati szankciók hosszú távú hatásait csak később fogják megérezni az oroszok.

A hivatalos állami felmérések szerint az oroszok 70 százaléka helyesnek tartja, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába

 – közölte az ABC ausztrál közszolgálati adóval Nyikita Szavin, a moszkvai Nemzeti Kutatási Egyetem professzora, aki szerint azonban ezeknek a felméréseknek nem kell feltétlenül hinni, mivel szerinte manipuláltak lehetnek. A függetlennek tartott Levada intézet felmérése azonban hasonló eredményre jutott: a válaszadók csupán harmada ítélte el az orosz hadműveletet, főleg a városiak körében volt magas az arány.

Szintén az állami közvélemény-kutató állapította meg a napokban, hogy

Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmi indexe 60-ról 71 százalékra növekedett.

A megkérdezettek mindössze 18 százaléka válaszolta azt, hogy nem bízik Putyinban.

Hogy Oroszországban egyelőre valóban nem lehet hatalmas a felháborodás, azt alátámasztja az is, hogy mindössze ezres nagyságrendű háborúellenes tüntetéseket tartottak az orosz nagyvárosokban. Mindez persze összefüggésben állhat azzal is, hogy a nyugati sajtóban megjelent információk szerint Oroszországban korlátozzák a háborúról szóló tájékoztatást, s háború helyett „különleges katonai műveletről” beszél az állami média.

Ha viszont legalább a Levadának hihetünk,

 az oroszoknak már a háború előtt sem volt pozitív véleményük az ukránokról.

Az intézet február közepén készített felmérése szerint az emberek 52 százalékának a hozzáállása inkább negatív, s 35 százalékuknak volt pozitív.

A háborút közvetlenül megelőző felmérésében pedig arra mutatott rá az állami közvélemény-kutató, hogy a megkérdezettek 73 százaléka támogatta Vlagyimir Putyin azon döntését, hogy elismerte a kelet-ukrajnai szakadár oroszbarát területek függetlenségét.

 

Borítókép: Rendőrségi járművel elszállítanak egy tiltakozót az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tüntetésről Szentpéterváron 2022. február 27-én. (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.