Becsukódott egy kiskapu: nincs több uniós fegyver Moszkvának

Az EU nem akarta felhívni rá a figyelmet, hogy több tagállam is katonai felszerelést szállított Oroszországnak.

Magyar Nemzet
2022. 04. 10. 19:37
Volnovakha, which fell under the control of Russia
Volnovakha, which fell under the control of Russia Fotó: SEFA KARACAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Oroszország ellen bevezetett ötödik szankciós csomagjában többek között a szénimport és az orosz hajók kikötési tilalmán kívül szerepelt egy további büntetőintézkedés is, mégpedig a fegyverszállítás tilalma Oroszországba – figyelt fel rá a brüsszeli Politico. 

Az EU hivatalos kommunikációjában azonban nem szerepelt az erről szóló szankció, vagyis elhallgatták ennek a korlátozó intézkedésnek a bevezetését.

 A Politicónak nyilatkozó uniós tisztségviselők szerint méghozzá azért, mert nem akarták felhívni a figyelmet arra, hogy több uniós tagország mindeddig fegyverkereskedelmet folytatott Oroszországgal – miközben hangosan bírálták azokat az országokat, amelyek nem szállítanak fegyvert Ukrajnába.

Az intézkedések értelmében ezentúl bármely fegyvert, alkatrészt, lőszert, harci járművet tilos eladni Oroszországnak – mostantól, a háború hatodik hetét követően.

A mostani szankció bezárja azokat a kiskapukat, amelyekkel kijátszották a már érvényben lévő büntetőintézkedéseket

 – magyarázta az egyik brüsszeli tisztségviselő. Korábban lapunk is megírta: miután 2014-ben Oroszország annektálta a Krímet, az Európai Unió gyors válaszlépésekről döntött, és megtiltotta többek között, hogy a tagállamok fegyverrel kereskedjenek az oroszokkal. Ám az embargó két esetre nem vonatkozott: egyrészt nem érintette az úgynevezett kettős felhasználású, azaz katonai és civil célra egyaránt – például a repülésben vagy az űriparban – használt eszközöket és technikákat. Másrészt kivételt képeztek a 2014. augusztus 1. előtt kötött szerződések, illetve megállapodások végrehajtására. 

Ezekkel a jogi kiskapukkal pedig, aki csak tehette, élt is: Franciaország, Németország, Olaszország, Ausztria, Bulgária, Csehország, Finnország, Spanyolország, Szlovákia és Horvátország 2014 és 2020 között zavartalanul szállította a fegyvereket Oroszországnak. 

A Disclose oknyomozó munkája szerint  Franciaország például 152 euró millió értékben adott el katonai felszerelést Moszkvának 2015 és 2020 között. Az exportnak köszönhetően több mint ezer orosz tankot szerelhettek fel francia hőkamerákkal, a harci repülők és helikopterek pedig navigációs rendszert, infravörös érzékelőket kaptak.

Borítókép: Szovjet tank az ukrajnai Vonovakta településen (Fotó: SEFA KARACAN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.