Jourová: Oroszország szélsőjobboldali csoportokat támogat világszerte

Az uniós biztos példaként az Egyesült Államokban működő Orosz Birodalmi Mozgalmat, és a skandináv Északi Ellenállási Mozgalmat hozta fel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 06. 18:09
null
BELGIUM-EU-POLITICS-DIPLOMACY Fotó: JOHANNA GERON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi tanulmányok is kimutatták, hogy Oroszország fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali csoportokat támogat világszerte, hogy megossza a társadalmakat − jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság demokráciáért és átláthatóságért felelős biztosa szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén.

Jourová a Vlagyimir Putyin orosz elnök vezette rezsim és az európai szélsőjobboldali és szeparatista mozgalmak közötti együttműködéseket tárgyaló vitában elmondta: Oroszország szélsőjobboldali csoportokat képez ki és finanszíroz, amelyek egymással hálózatot szerveznek.

Példaként említette az Egyesült Államok által terrorista csoportosulásnak minősített Orosz Birodalmi Mozgalmat, amely jó kapcsolatokat ápol a Skandináviában betiltott Északi Ellenállási Mozgalommal. A biztos felhívta a figyelmet, hogy Oroszország, mielőtt megtámadta Ukrajnát, már évek óta próbálta az országot destabilizálni, és feltartóztatni demokratikus fejlődését. 

Ez egy intő jel az EU-nak is, hogy a demokráciáinkat meg kell erősíteni. A bizottság a jobboldali szélsőségesség ellen több eszközzel is fellép, mások mellett az Europol révén

− hangsúlyozta. 

Jourová hangsúlyozta, hogy a pártfinanszírozás tagállami hatáskörbe tartozik, azonban a Európai Unió központi szerveinek illetékességük van az európai pártcsaládok finanszírozásában. Emlékeztetett, hogy a bizottság tavaly novemberben javaslatot tett az európai politikai pártok és alapítványok finanszírozásával foglalkozó uniós szabályok felülvizsgálatára is. A rendelet aktualizálásának célja, hogy megkönnyítse az európai politikai pártoknak a nemzeti tagpártokkal történő, illetve a határokon átnyúló kapcsolattartását, növelje az átláthatóságot, különösen a politikai hirdetések és támogatások tekintetében.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője egy idézettel kezdte hozzászólását: – Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaikért folytatott küzdelmükben, a krími referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az EU kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, emberi és kisebbségi jogaikat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják.

– Ezek a kijelentések a magyar szélsőjobb részéről hangzottak el néhány éve, amikor tagjai választási megfigyelőként vettek részt a krími referendumon, és ünnepelve fogadták a félsziget Oroszország általi annektálását

− hívta fel a figyelmet a politikus. – A Jobbik és a magyar baloldal által kötött szövetséget az európai baloldali pártok lelkesen támogatták. 

– A Jobbik kormányfőjelöltjével Donald Tusk is egy színpadra lépett, bevonva az Európai Néppártot az ellenzék választási kampányába

− tette hozzá Schaller-Baross Ernő.

Borítókép: Vera Jourová, az Európai Bizottság demokráciáért és átláthatóságért felelős biztosa (Fotó: AFP/ Johanna Geron)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.