A tízmilliárd dollárt is elérhetik Ukrajna háborús kiadásai

Első alkalommal engedett bepillantást a kijevi kormány az Oroszország által indított háború okozta költségekbe. A posztszovjet országnak ez idáig több mint nyolcmilliárd amerikai dollárnyi összeget kellett fegyvervásárlásra és -javításra, valamint a belső menekültek támogatására költenie, ráadásul Kijev kitart amellett, hogy a háború ellenére is törlessze hiteleit. A háborúra Oroszország sem kevés pénzt költött ez idáig, becslések szerint a napi kiadások értéke 900 millió amerikai dollár körül mozog.

2022. 05. 14. 7:53
null
Harkiv, 2022. május 10. Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Harkiv közeli erdõben 2022. május 10-én. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozta az ukrán pénzügyminiszter, ez idáig mennyi pénzt költöttek a február 24-e óta tartó, Oroszország által indított háborúra. Szerhij Marcsenko elmondta, az eredetileg fejlesztésre szánt mintegy 245,1 milliárd hrivnyát (8,3 milliárd amerikai dollár) fegyvervásárlásra és -javításra, valamint a belső menekültek sürgősségi támogatására költötték. A szociálpolitikai minisztérium hivatalosan 2,7 millió belső menekültet tart nyilván, a valós szám ennek minden bizonnyal a többszöröse. A miniszter arról is beszélt, hogy áprilisban a tervezett adóbevételek csupán 60 százalékát szedte be a kormány, a hiányt a külföldi partnerektől kapott támogatásokkal egészítették ki 79,5 százalékra.

– Kijevnek sürgősen szüksége van a külföldi támogatásokra, mivel további dollármilliárdokat kell sürgősségi kiadásokra fordítani

– fogalmazott Marcsenko.

A posztszovjet ország múlt hónapban közel kétmilliárd dollár értékű külső finanszírozást kapott, amelyből 719 millió dollár vissza nem térítendő támogatást jelent. A teljes háborús időszakot tekintve a külső támogatás értéke 5,4 milliárd dollár, amelyből 801 millió dollárt nem kell visszafizetnie Kijevnek.

– Ha nem vesszük figyelembe a külföldi segélyeket, akkor a májusi és júniusi bevételeket a tervezett érték 45-50 százalékára becsüljük, feltéve, hogy a helyzet nem romlik tovább

– ismertette a pénzügyminiszter.

A tavalyi kiadások alapján a háborúra fordított nyolcmilliárd dollárt meghaladó összeg több mint egyhavi állami összkiadásnak felel meg. Hivatalos adatok szerint 2021-ben 62,28 milliárd dollár volt Ukrajna teljes kiadása, ami havi szintre lebontva átlagosan 5,19 milliárd dollárt jelent. Marcsenko elmondta, a kormány tárgyalásokat folytat különböző külső pénzügyi támogatásokról, amelyekhez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által indított különleges lehívási jogok (SDR) számláján keresztül szeretne hozzájutni. Hozzátette, elsődlegesen a G7-országoktól számítanak támogatásra, de arról is beszélt, Kanadától mintegy 767 millió amerikai dollár értékben kapnak kölcsönt májusban.

– Arra buzdítjuk partnereinket, hogy a támogatások minél nagyobb része segély legyen, ezáltal ugyanis csökken az országra nehezedő adósságteher

– magyarázta a pénzügyminiszter.

Marcsenko arról is beszámolt, a háború ellenére Kijev továbbra is elkötelezett hitelei törlesztése mellett. A pénzügyminiszter áprilisban annak is hangot adott, hogy az orosz invázió a teljes gazdasági összeomlást eredményezheti, becslései szerint a GDP 30–50 százalékkal eshet vissza.

Orosz katonák a délkelet-ukrajnai Mariupol kikötőjében. Fotó: MTI/AP

Úgy tűnik, Oroszország sem keveset költ a háborúra: Sean Spoonts, a SOFREP katonai hírekkel foglalkozó internetes portál főszerkesztője szerint Moszkvának napi szinten 900 millió amerikai dollárnyi kiadást jelentenek az ukrajnai harcok. Ez az összeg magába foglalja az orosz katonák fizetését, a fegyvereket, a lőszereket, továbbá a sérült katonai felszerelések javításának költségeit. A szakértő példaként megemlítette a Newsweek amerikai hetilapnak adott interjújában, hogy egy cirkáló rakéta ára körülbelül 1,5 millió dollár. A Kreml egyik legnagyobb háborús vesztesége az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, a Moszkva, amelynek értéke 750 millió amerikai dollár körül mozgott.

Borítókép: Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Harkiv-közeli erdőben 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.