Alekszandar Vucsics: A világ 25 százaléka éhezni fog a télen

Szerbiában csak a gáz beszerzésével lehet gond, a Nyugattal ellentétben a balkáni országban lesz elegendő alapvető élelmiszer, a kérdés csupán az, hogy mennyiért lehet majd hozzájutni – így gondolja a közgazdászok szövetségének elnöke – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA2022. 05. 17. 19:10
KÖVÉR László; VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2021. július 6. Aleksandar Vucic szerb elnök Kövér Lászlóval, az Országgyûlés elnökével (háttal) folytatott megbeszélésen Belgrádban 2021. július 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növekvő árak, csökkenő gazdasági növekedés a Balkánon

Szerbiát nem fenyegeti élelmiszerhiány, inkább az a kérdés, hogy mennyiért lehet beszerezni majd az élelmiszert a boltokban. Az infláció már most is magas a balkáni országban, az áprilisi áremelkedés csaknem tízszázalékos volt az előző évhez képest. Ennek ellenére minden élelmiszer és cikk beszerezhető a szupermarketekben és a kisboltokban. Alekszandar Vlahovics szerint ugyanakkor az egész térségben lassul a gazdasági növekedés, így Szerbiában is kisebb az eredetileg tervezettnél, négy helyett 3,2 százalékos bővüléssel számolnak a szakértők.

A nemzetközi szervezetek előrejelzései, így a Világbank, az IMF és az Európai Bizottság is egyetért abban, hogy lassulhat a növekedés. A kilátások kevésbé optimisták, mint az év elején. Ez teljességgel érthető az ukrajnai háború és az energiahordozók drágulása miatt

– mondta Vlahovics egy isztriai gazdasági fórumon.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a mostani becslések alapján legalább egy százalékkal csökkent a gazdasági növekedés éves előrejelzése. Ezek a számok az egész Nyugat-Balkánra érvényesek – tette hozzá.

Óriási a bizonytalanság

A szakemberek szerint minden a háború kimenetelétől függ, s attól, hogy meddig tart a konfliktus, hiszen a gazdasági mutatókat jelentősen befolyásolják az Európában zajló harcok és a szankciók, amelyek egyik felet sem kímélik. A közgazdászok szerint a Balkán fejlődésének motorjai a külföldi beruházások. 

A mostani kaotikus helyzetben azonban kétséges, hogy mennyi befektetővel lehet számolni.

Ha csak Szerbiát nézzük, az elmúlt évben a GDP hét százalékát tették ki a külföldi beruházások. Ezt a számot a mostani válságos időszakban, akkor, mikor szinte lehetetlen megjósolni, hogy mit hoz a holnap, nagyon nehéz lesz tartani – írja a Politika napilap.

Csak a gáz beszerzése kérdéses

Szerbia jelentős élelmiszer-termelő ország. Ez előnyére vált akkor is, amikor a koronavírus-járvány miatt lezárták a határokat, s most is, amikor az ukrajnai gabona nem tud eljutni a célországokba. A saját maga által termelt árucikkek és élelem garantálják, hogy mindenből lesz elegendő az államban, csak az a kérdés, hogy mennyiért lehet majd megvásárolni a kenyeret, a cukrot, az étolajat vagy a húst. A közgazdász viszont azt mondta, hogy most nem az a kérdés, hogy mennyi az ára, inkább az a fontos, hogy van.

Egyedül a földgáz beszerzése jelent problémát, ez azonban politikai kérdés. A többi termék esetében nem kell hiánytól tartani, főleg nem az élelmiszerből

 – mondta Alekszandar Vlahovics.

A szakember jó híreket is közölt. Úgy véli, hogy a következő időszakban megnyugszanak a piacok, s nem kell további inflációs robbanásra számítani, sőt akár egyes termékek esetében akár még árcsökkenés is lehetséges.

Az elmúlt hetven év legnehezebb tele jön

Az előttünk álló tél lesz a legkeményebb az elmúlt hét évtizedhez viszonyítva, annyi biztos, hogy a világon rengeteg élelmiszer fog hiányozni.

Erről beszélt a belgrádi Prva Televíziónak Alekszandar Vucsics.

Forrás: Facebook

A szerb köztársasági elnök ugyanakkor abban biztos, hogy energiahordozóból lesz elegendő, de drága lesz. Az államfő kiemelte: 

A világ lakosságának negyede éhezni fog a télen, de Szerbiában lesz minden, az embereknek nem kell hiánytól tartani.

Biztosította arról is a lakosságot, hogy a villanyáram sem fog drágulni. Mint fogalmazott: ha emelnék az elektromos energia árát, akkor az azzal járó terheket sem az állam, sem a polgárok nem tudnák elviselni. Saját számítása szerint egy esetleges harmincszázalékos drágítás húszszázalékos inflációt vonna maga után. Ez pedig katasztrofális lenne.

Normális árat várnak az oroszoktól

A napokban kezdi meg Szerbia és Oroszország az új, hosszú távú gázszállításról szóló egyeztetést. A balkáni ország célja, hogy kiszámítható és megfizethető áron jusson az orosz gázhoz. Ez nemcsak a lakosság miatt lenne fontos, hanem az ipar szempontjából is kiemelkedő. Az ország száz száz százalékban függ Moszkvától a gáz tekintetében. Alekszandar Vucsics bizakodó a szerződés megkötését illetően, normális árat vár, de egyben – mint fogalmazott – a legfontosabb, hogy legyen földgáz.

Szerbia és Magyarország is (részben) a Balkáni Áramlaton keresztül jut az orosz gázhoz. 

Ez a csővezeték Bulgárián keresztül húzódik. A szerb államfő aláhúzta: annak ellenére, hogy a bolgárok felé Moszkva elzárta a gázcsapot, Szófia nem fog akadályt gördíteni a tranzitálás elé.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.