Francia választások: radikalizmus minden fronton

Népszerűtlenség, társadalmi ellenállás, gazdasági válság, össztűz alá került új miniszterek – sok probléma miatt fájhat a feje Emmanuel Macronnak a francia parlamenti választások előtt. A felmérések szerint a radikális baloldal szerzi meg a legtöbb szavazatot, de a parlamenti többséget még így is megkaparinthatja az államfő pártja.

2022. 05. 26. 6:03
MACRON, Emmanuel; DE GAULLE, Charles
Párizs, 2022. május 8. Emmanuel Macron francia elnök Charles de Gaulle tábornok, néhai államfõ párizsi szobránál a második világháború európai befejezésének 77. évfordulóján, 2022. május 8-án. MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két és fél héttel a francia parlamenti választások előtt a Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali vezér által tető alá hozott szövetség vezeti a felméréseket. A szocialisták, a zöldek, a kommunisták és radikális baloldaliak összefogása – amely az Új Ökológiai és Szociális Népszövetség (NUPES) megnevezést kapta – a szavazatok 31 százalékát szerezheti meg a június 12-i első fordulóban. Az áprilisi elnökválasztáson újraválasztott Emmanuel Macron pártja, a centrista Köztársaság lendületben köré épülő pártszövetség csupán 26 százalékos eredményt érne el egy nemrég közzétett közvélemény-kutatás szerint. Ez hat százalékponttal kevesebb lenne az öt évvel ezelőtti szerepléshez képest. Marine Le Pen jobboldali Nemzeti Tömörülése a voksok húsz százalékát gyűjtheti össze, a konzervatív Republikánusok kilenc százalékot.

Bár az előrejelzések nem kecsegtetőek Macron számára, a mandátumbecslések alapján nincs miért aggódnia: a francia kétfordulós választási rendszer sajátosságai miatt az 577 fős nemzetgyűlésben 290-330 képviselői helyet tudhat majd magáénak, amivel meglenne a többsége. A NUPES 165-195, a Republikánusok 35-65, a Nemzeti Tömörülés mindössze 20-45 mandátumra számíthat.

CASTEX, Jean; BORNE, Élisabeth
Élisabeth Borne újonnan kinevezett francia miniszterelnök beszédet mond a párizsi kormányfői rezidencia, a Matignon-palota előtt 2022. május 16-án. (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin)

A francia államfő mindenesetre nem dőlhet hátra, hiszen a pártjának jósolt 26 százalék, illetve az általa az elnökválasztás első fordulójában megszerzett 28 százalék azt jelenti, sok az eddigi munkájával elégedetlen ember. A bal- és jobboldalról rá helyeződő nyomás késztethette arra, hogy az elnökválasztást követően Élisabeth Borne személyében olyan valakit nevezzen ki új kormánya élére, aki szavai szerint „érzékeny a szociális, környezetvédelmi és a produktivitási kérdések iránt”.

Emmanuel Macron már újraválasztása napján ígéretet tett arra, hogy jobban tekintettel lesz a társadalmi elégedetlenségekre, amelyeket 2018-ban és 2019-ben az úgynevezett sárgamellényes mozgalom jelenített meg. Macront gyakran éri az a vád, hogy kormányzása idején inkább a gazdagabb társadalmi rétegeket és a városiakat pártfogolta intézkedéseivel, nem a globalizáció által hátrányos helyzetbe került vidéki lakosokat. Most az orosz–ukrán háború is érezteti hatását a gazdaságban, a kormány emiatt a napokban új törvényt fog előterjeszteni, amely az inflációból, az élelmiszer- és energiaárak drasztikus emelkedéséből fakadó megélhetési nehézségekre kíván válaszolni.

ABAD, Damien
Damien Abad szolidaritási és fogyatékossággal élők ügyeiért felelős új francia miniszter kabinetülésről távozik a párizsi államfői rezidenciáról, az Elysée-palotából 2022. május 23-án. (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

De nem csak gazdasági problémák sújtják Macront. Napok óta beszédtémát szolgáltat Damien Abad, az új kormány szolidaritási és fogyatékossággal élők ügyeiért felelős minisztere, akit nemrég két nő is nemi erőszakkal vádolt meg. A 42 éves Abad mind a négy végtagját érintő, veleszületett ízületi rendellenességgel él, ezért – állítja – fizikailag sem lenne képes elkövetni szexuális jellegű bűncselekményt, főleg olyat, amilyenről az egyik nő beszélt: a férfi állítólag bedrogozta, elcipelte valahova, majd levetkőztette és megerőszakolta. A baloldali ellenzék azonban felszólította az államfőt, hogy menessze a minisztert. – Szerintem nem az a kérdés, hogy le kell-e mondania, hanem az, hogy el kell-e távolítani őt, megelőző intézkedésként. A nőknek azt kell látniuk, hogy számít a szavuk – idézte az MTI a zöldpárti Sandrine Rousseau-t.

BLANQUER, Jean-Michel; BORNE, Élisabeth
Pap Ndiaye, a Borne-kormány újonnan kinevezett oktatási, ifjúsági és sportminisztere a tisztség átadóünnepségén Párizsban 2022. május 20-án. (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Az oktatási miniszter mindeközben a szenegáli apától született Pap Ndiaye történész, a párizsi bevándorlási múzeum eddigi igazgatója lett, aki úgy véli: a francia társadalom „strukturálisan” rasszista. Elítélte többek között azt, hogy a párizsi operaház nem alkalmaz több fekete művészt, Donald Trump előző amerikai elnök 2020-as választási győzelmét pedig a fehér emberek bosszújának nevezte. – Jottányit sem érdekel a bőrszíne, de ha ilyen ideológiát akar rákényszeríteni gyermekeinkre, akkor katasztrófa elé nézünk – reagált Ndiaye kinevezésére Marine Le Pen.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök Charles de Gaulle tábornok, néhai államfő párizsi szobránál a második világháború európai befejezésének 77. évfordulóján, 2022. május 8-án. (Fotó: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.