Kritikus csecsemőtápszer-hiány az Egyesült Államokban: Biden a termelési törvényhez nyúl

Joe Biden amerikai elnök az úgynevezett védelmi termelési törvényt (Defense Production Act) hívja segítségül, hogy orvosolni tudják az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer-hiányt – jelentette be szerdán a Fehér Ház.

Forrás: MTI2022. 05. 19. 7:23
BIDEN, Joe; DRAGHI, Mario
Washington, 2022. május 10. Joe Biden amerikai elnök (j) és Mario Draghi olasz miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. május 10-én. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta Fotó: Manuel Balce Ceneta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabály lehetővé teszi az elnöknek, hogy rendelettel utasítsa a magáncégeket, hogy vészhelyzetben előnyben részesítsék a kritikus termékek előállítását. Biden és Donald Trump volt elnök is alkalmazta a törvényt a koronavírus-járvány idején.

A védelmi termelési törvény még 1950-ben, a koreai háború kezdetekor született és lehetőséget ad a széleskörű polgári védelemre és a mozgósításra, továbbá széles körű felhatalmazást ad a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére és erőteljesebb ellenőrzésére.

Az Egyesült Államokban ritka az anyatejet helyettesítő termékek hiánya, a mostani helyzet azonban több millió amerikai szülőt tölt el aggodalommal. Eleinte csak az ellátási láncok problémái és a járvány miatti munkaerőhiány okoztak fennakadást a bolti kínálatban.

A kialakult termékhiányt azonban tovább súlyosbította, hogy februárban a csecsemőételeket gyártó Abbott Nutrition élelmiszeripari nagyvállalat fertőzés miatt kénytelen volt visszahívni csecsemőtápszer-termékeit, és be kellett zárni a michigani gyárat. Számos kisbaba ugyanis megbetegedett, miután fogyasztott a cég bébitejéből, két csecsemő pedig életét is vesztette bakteriális fertőzés miatt.

Borítókép: Joe Biden (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.