Lapozó: Nagy károkat okozott a polgári alapjövedelem rendszere Olaszországban

Tizenhat évre csökkentheti a spanyol kormány a választói korhatárt · Ezrek várakoznak nemváltó kezelésekre Belgiumban · Eladósodnak a franciák: már banki hitelekből fizetik hétköznapi kiadásaikat is.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 05. 20. 18:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat évre csökkentheti a spanyol kormány a választói korhatárt 

Az Ifjúsági Stratégia 2030 nevű projektet a spanyol szociális jogok minisztere, Ione Belarra mutatta be egy csütörtöki rendezvényen. A miniszter többek között arról beszélt, hogy a kormány 16 évre csökkentené a választói korhatárt, amivel a fiatalok politikai részvételét ösztönöznék. A stratégia tizenkét fő tengelyt határoz meg, amelyek mentén az ifjú korosztály jobb boldogulását segítenék: bérlakásállományt hoznának létre számukra, ahol a piacinál jóval kedvezőbb áron szerezhetnének maguknak otthont, elősegítenék foglalkoztatásukat, minőségi egészségügyi ellátást és oktatást biztosítanának nekik, növelnék az ösztöndíjaikat, támogatásaikat, valamint több segítséget adnának a vidéken élő fiataloknak, hogy ne kelljen a lehetőségek hiánya miatt elhagyniuk a városukat. 

Forrás: elmundo.es

Ezrek várakoznak nemváltó kezelésekre Belgiumban

Belgium miniszterelnök-helyettese bejelentette, hogy átlagosan tizenöt hónapot kell várakozniuk azoknak, akik a nemváltoztató kezelésüket megelőző kötelező pszichológiai konzultáción szeretnének részt venni. A belga kormányfő-helyettes szerint ez pedig túl hosszú időszak a várakozók számára, ezért De Sutter további transzközpontok megnyitását sürgeti. Csak a Genti Egyetem várólistáján jelenleg 1033 magát transzneműnek sejtő egyén várakozik transzneműséggel kapcsolatos konzultációra és diagnózisra. Január óta a speciális központ dolgozói azonban mindössze 204 konzultációt bonyolítottak le, miközben újabb 363 érdeklődő jelentkezett be időpontért az egyetem speciális részlegébe, számolt be a nagy érdeklődésről Guy T’Sjoen egyetemi endokrinológus.

A várólisták hosszabbodása azért okoz gondot, mert Belgiumban jelenleg csak a genti és a liège-i egyetemeken folytatott pszichológiai konzultációk és pubertásblokkoló hormonterápiák költségeit lehet visszaigényelni az egészségügyi biztosítóktól. A belga szövetségi kormány újdonsült akcióterve ugyan már kilátásba helyezi, hogy a transzneműek visszatéríthető terápiáit szélesebb körben is elérhetővé teszik, azonban a miniszterelnök-helyettes szerint a meghirdetett program még mindig nem megfelelő. De Sutter szerint Belgium teljes területén ki kell jelölni a transzneműekre specializálódott, államilag elismert központokat.

Forrás: rtl.be

Eladósodnak a franciák: már banki hitelekből fizetik hétköznapi kiadásaikat 

Az év első három hónapjában 9,2 százalékkal nőtt a kihelyezett fogyasztási hitelek értéke Franciaországban az úgynevezett vágtázó infláció miatt, elérve a 11,6 milliárd eurót. A fogyasztási hiteleken belül elsősorban a szabad felhasználású személyi kölcsönök felvétele fokozódott – 16 százalékkal nőtt – míg az áruhitelek száma csökkent. A franciák banki hiteleiket a hétköznapi kiadásaik kifizetésére használják fel. Ezzel egy időben a fogyasztási kölcsönök kamata nőtt, márciusban már átlagosan évi 3,56 százalékon állt. Ezért a pénzügyi szakemberek arra figyelmeztetik a franciákat, hogy óvatosan és csak indokolt esetben forduljanak a pénzügyi gondok megoldásaként a személyi kölcsönökhöz, mert a törlesztőrészletek gyors növekedésére lehet számítani a következő hónapokban.

Forrás: francetvinfo.fr

Nagy károkat okozott a polgári alapjövedelem rendszere Olaszországban

A nemzetközi valutaalap elemzése szerint az olasz gazdaság versenyképességének kifejezetten rosszat tesz az ingyenes pénzosztogatás. A polgári alapjövedelmet három éve vezette be a Giuseppe Conte vezette kormány, és pontosan az ellenkezőjét érte el vele, mint ami az eredeti célja lett volna. A segély a foglalkoztatás élénkítése és a mélyszegénységbe süllyedt szegények megmentése helyett a munkavállalás visszaeséséhez vezetett, miközben a dúsgazdagok és a maffiózók – a rendszert kijátszva – vették igénybe. A valutaalap elemzése szerint a feltételek nélküli pénzfolyósítással lassan a munka fogalma is kiveszik, különösen azokban a délolasz tartományokban, ahol a megélhetési költségek igen alacsonyak. Az Öt Csillag Mozgalom által kezdeményezett támogatást némiképpen szigorította Mario Draghi kormányfő. A második munkába állás visszautasítását követően azonnal megszűnik a társadalmi segély folyósítása. A valutaalap szerint azonban még ez sem elégséges a munkapiac élénküléséhez. Massimo Garavaglia turizmusért felelős miniszter szerint a kormánynak olyan ösztönző rendeletet kellene bevezetnie, amely a polgári segélyen élőket visszacsalogatná a munka világába, jelenleg ugyanis 350 ezer idénymunkás hiányzik a vendéglátó és idegenforgalmi szektorból. 

Forrás: ilgiornale.it

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.