Salvini szerint fegyverek küldése helyett búzát kell vetni Ukrajnában

A Liga vezetője is arra figyelmeztetett, hogy élelmiszerválság várható Afrikában.

MTI
2022. 05. 12. 16:40
SALVINI, Matteo
Róma, 2022. január 28. Matteo Salvini, a Liga párt vezetõje (b) újságírók kérdéseire válaszol a római parlamentben az olasz elnökválasztás ötödik fordulójának napján, 2022. január 28-án. Ezen a napon a legtöbb szavazatot a jobbközép jelöltje Maria Elisabetta Casellati kapta, de az általa szerzett 382 voks nem volt elegendõ az elnökválasztáshoz szükséges többséghez, amely 505 szavazatot jelent. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi Fotó: Angelo Carconi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májust tartja utolsó határidőnek a béke megteremtésére Ukrajnában Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője, aki szerint gabona-utánpótlás nélkül az Afrikában várható élelmiszerválság milliós migrációs áradatot indíthat el.

Matteo Salvini a római képviselőházban tartott sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy ha májusban elmarad a vetés, akkor ősszel nem lesz betakarítás.

Az ukrán gabona nélkül jelentős éhezés várható az afrikai kontinensen, s ez kezdetben humanitárius, majd társadalmi, végül olasz  problémát is jelent majd (...), béke nélkül ősszel éhínség lesz, és húszmillió afrikai áll majd készen indulásra – hangoztatta a volt belügyminiszter.  Hozzátette, hogy éppen ezért májusig meg kell születnie a békének, amely elengedhetetlen Ukrajna, Oroszország és Olaszország számára is.

 

A tájékoztatón Matteo Salvini bejelentette, hogy egyeztetést kért Mario Draghi miniszterelnöktől, aki csütörtökön tért vissza Washingtonból, ahol az amerikai elnökkel, Joe Bidennel tárgyalt.  Salvini kifejtette, hogy a Liga számára elsőrendű célnak a minél előbbi tűzszünet számít, amelynek eléréséhez a párt európai összefogást sürget.

Ha Európában nyolcvanmilliárd eurót költenek a fegyverekre, a béke elérése komplikálttá válik (..) minél több a fegyver, annál inkább eltávolodik a béke

– mondta. 

A kormánypártok közé tartozó Liga vezetője elmondta: arra kérte Mario Draghi miniszterelnököt, hogy legyen a békét sürgetők zászlóvivője. – Van, aki Európában a háborúnak szurkol, de Olaszországnak, Franciaországnak, Németországnak a békéért kell tennie – fogalmazott Salvini. Megjegyezte, hogy a felmérések azt mutatják, az olaszok többsége is békét akar.  

Mario Draghi az amerikai elnöknek megerősítette, hogy Róma újabb, a háború kezdete óta immár a harmadik fegyverszállítmányt küldi Ukrajnába, valamint további katonákkal erősíti a NATO-t az Ukrajnával szomszédos tagállamokban.

A Corriere della Sera című napilap értesülései szerint a Kijevnek szánt szállítmányban fejlett technológiájú eszközök szerepelnek, valamint nehézfegyverek is. Utóbbiak miatt egy másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) parlamenti szavazást sürgetett, de Mario Draghi kizárta a voksolást.

A kormányfő május 19-én szólal fel a parlamentben, és ad választ a pártok felvetéseire.

 

Borítókép: Matteo Salvini, a Liga párt vezetõje (b) újságírók kérdéseire válaszol. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.