Török harci repülőgépek sértették meg a görög légteret

A török gépek mintegy 2,5 kilométerre megközelítették Alekszandropolisz városát.

MTI
2022. 05. 20. 20:21
Turkish F-16 fighter jets' NATO Air Policing duty in Malbork
Turkish F-16 fighter jets' NATO Air Policing duty in Malbork Fotó: CUNEYT KARADAG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Török harci repülőgépek megsértették a görög légteret pénteken az északkeleti országrészben fekvő Alekszandropolisz térségében – jelentette be a görög külügyminisztérium.

A tárca közlése szerint a török gépek mintegy 2,5 kilométerre megközelítették a várost, amelynek kikötőjében egy amerikai támaszpont is működik. A minisztérium a nemzeti szuverenitás párját ritkító megsértéséről és a török provokációk egyértelmű eszkalációjáról beszélt. A közlemény szerint Törökország cselekménye aláássa a NATO összetartását és célkitűzéseit, és egyértelmű veszélyt jelent az Európai Unióra is, mivel Alekszandropolisz a szövetségesek egyik fontos csomópontja. Athén a történtek miatt tiltakozását fejezte ki a török nagykövetnél, s tájékoztatta az ügyről az EU-t, a NATO-t és az ENSZ-t.

Az alekszandropoliszi kikötőben működő amerikai támaszponton keresztül mindössze néhány óra alatt lehet eljuttatni Ukrajna határához a katonai segélynek szánt hadifelszereléseket. Az Egyesült Államok ezzel megkerüli a Dardanellák tengerszorost és a Boszporuszt.

 

Borítókép: Török F–16-osok gyakorlatoznak. (Fotó: Cuneyt Karadag)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.