Marine Le Pen lemond pártelnöki posztjáról

A francia nemzetgyűlési választásokon történelmi sikert elért Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke, Marine Le Pen hétfőn boldogan jelentette be, hogy lemond pártelnöki tisztségéről azért, hogy a nemzetgyűlésben a 89 mandátumot megszerzett RN frakciót irányítsa.

Mediaworks-Hírcentrum
2022. 06. 20. 14:08
MACRON, Emmanuel; LE PEN, Marine
Hénin-Beaumont, 2022. június 20. Marine Le Pen, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetõje nyilatkozik a sajtónak a francia parlamenti választások második fordulójának másnapján, 2022. június 20-án. Le Pen pártja a harmadik helyen végzett, és 89 képviselõvel 1986 után elõször ismét önálló frakciót alakíthat. A legtöbb szavazatot Emmanuel Macron államfõ pártjának és centrista szövetségeseinek Együtt! nevû koalíciója szerezte meg, de elveszítette abszolút többségét a nemzetgyûlésben. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Le Pen helyét a párt élén Jordan Bardella veszi át. Bardella már évek óta a párt alelnöke volt, illetve a köztársasági elnökválasztási kampány, majd a parlamenti mandátumokért vívott harc idején is megbízott elnökként látta el a pártirányítási feladatokat.

Miközben a Nemzeti Tömörülés történelmének legnagyobb sikerét érte el a nemzetgyűlési választások második fordulójában, és ezzel a francia kormány legerősebb ellenzéki pártjává emelkedett, addig a francia sajtót elárasztották azok a címsorok, amelyek sötét jövőt jósolnak az országnak.  

A baloldali lap, a Libération mai címlapját egy hatalmas szó tölti ki: A Pofon, amely a makronizmus bukását, a baloldali pártszövetség nagy áttörését és az RN sokkoló sikerét jelenti a baloldali szavazótábor számára.

A Les Echos gazdasági lap szerint a választási eredmény földrengéssel egyenértékű, a Le Parisien és a Le Figaro pedig azt írja, hogy Franciaország kormányozhatatlanná vált. A La Voix du Nord megjegyzi, hogy „abszolút többség helyett az abszolút kétség” forgatókönyve lépett életbe Franciaországban Macron koalíciós pártszövetségének mindössze relatív többségével.

A Le Figaro pedig véres mészárlásnak nevezi, hogy a francia kormány három miniszterének is le kell mondania tisztségéről, mert nem sikerült parlamenti mandátumot szerezniük.

A lemondás az egészségügyi minisztert (Brigitte Bourguignon), az ökológiai átmenetért felelős minisztert (Amélie de Montchalin), és a tengerügyi államtitkárt (Justine Benin) érinti.

Eközben a francia miniszterelnök, Elisabeth Borne már bejelentette, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy az elnöki tábor meggyengülése miatt létrehozzon egy – a parlamenti döntéshozatalt lehetővé tévő – „cselekvői többséget”, mert az alsóház jelenlegi formációja egyébként veszélyt jelentene az ország számára.

Borítókép: Marine Le Pen, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője nyilatkozik a sajtónak a francia parlamenti választások második fordulójának másnapján, 2022. június 20-án. (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.