Súlyos következményei lehetnek Ukrajna esztelen felfegyverzésének

Katonai szakértők szerint az Ukrajnának juttatott fegyverek számos regionális krízishelyzethez járulhatnak hozzá.

Forrás: Hirado.hu2022. 06. 03. 7:16
null
Popaszna, 2022. április 27. Ukrán csapatok rakétákat lõnek ki a kelet-ukrajnai Popasznajában 2022. április 26-án. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terrorizmus térnyerésének rémálomszerű forgatókönyvével kell számolnia a világnak, ha az Ukrajnát a Nyugatról elárasztó fegyverek illetéktelen kezekbe kerülnek – idézi a West Pointon működő Modern Háború Intézete (Modern War Institute) oldalán megjelent elemzést a Híradó.hu.

A cikk szerzői, Doug Livermore alezredes, az amerikai Nemzeti Gárda különleges műveleti különítményének parancsnokhelyettese és Erin K. McFee, az Irregular Warfare Initiative munkatársa, a Chicagói Egyetem kutatója szerint rossz kezekbe jutva súlyos veszélyt jelentenek az olyan hordozható légvédelmi eszközök (MANPADS), mint a Stinger és a Starstreak rakétarendszerek.

Az orosz katonai repülőgép- és helikopterflottáját megritkító MANPADS-ek ugyanis polgári utasszállító repülőgépek ellen is bevethetők, az amerikai Javelin és a brit NLAW irányított páncéltörő rakéták pedig  még a legfejlettebb harckocsikat is képesek megsemmisíteni.

Utóbbiakból állítólag mintegy harmincezer darab áll az ukrán erők rendelkezésére.

A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy a szovjet–afgán háborúban az amerikaiak titkos közbelépése előtt a szovjetek teljes légi fölényt élvezve aprították a mudzsahedineket, a Stingerek bevetése azonban megváltoztatta az erőviszonyokat. Mivel azonban a CIA időben felismerte a radikális iszlamisták, például a későbbi al-Kaida-vezér Oszama bin Laden által képviselt fenyegetést, még szovjetek 1989-es visszavonulása előtt komoly erőfeszítéseket tettek a használaton kívüli Stingerek visszaszerzésére. A dolgozat szerint nagyrészt ennek tudható be, hogy az 1990-es években a MANPADS-ektől megfosztott al-Kaida végül nem az utasszállító repülőgépek elleni rakétatámadásokra alapozta terrorstratégiáját.

A cikket jegyző katonai szakértők úgy vélik, Ukrajnában is szükség mutatkozik erre a leszerelési taktikára ahhoz, hogy elejét vegyék a modern fegyverekkel való visszaéléseknek – olvasható a Híradó.hu-n.

Miként a szerzők felidézik, a Szovjetunió felbomlása a fegyverkereskedelem példátlan időszakát indította meg: Ukrajnából és az egykori bolsevik impérium más tagköztársaságaiból a világ minden tájára áramlottak tonnaszám a megbízható és viszonylag olcsó szovjet fegyverek. Ukrajna pedig egy évtized alatt lenyűgöző haszonra tett szert hatalmas fegyverkészleteinek kiárusításából.

A kereskedelemből származó haszonból javarészt azok a volt szovjet tiszteket gazdagodtak meg, akik ellenőrizetlenül hozzáférhettek a raktárakhoz.

Noha Ukrajna 2014 óta jelentősen megreformálta fegyveres erőit – amelynek soraiban a szerzők állítása szerint mára a korrupció is visszaszorult –, fennáll a veszélye annak, hogy a háború után, amikor a gazdaság romokban áll és leszerelő ukrán katonák tömegei válnak munkanélkülivé, az ország ismét a fegyverkereskedők gyűjtőhelyévé válik.

Nem kis feladat a megfelelő fegyvereket a megfelelő okokból a megfelelő kezekben tartani, nagyrészt azért, mert Ukrajna esetében, ahol jelenleg semmi sem egyértelmű, igencsak szubjektív, hogy mi a helyes. A feladat nehézsége azonban nem vonja kétségbe annak szükségességét

– fogalmaznak a szerzők, hangsúlyozva: ha a nemzetközi közösség figyelmen kívül hagyja az Ukrajnának juttatott és onnan kiáramló fegyverek sorsát, akkor ezek a fegyverek számos regionális krízishelyzethez járulhatnak még hozzá, ahogyan az a 2011-es líbiai beavatkozás után is történt.

A Kadhafi-rezsim bukása után nem biztosított katonai felszerelések kiáramlása később ugyanis döntő szerepet játszott a Maliban, Nigerben, Csádban és a régió más részein fellázadó kormányellenes csoportok erőszakos hatalomátvételében.

A nemzetközi közösség tehát jól tenné, ha most mérlegelné ezeket a kérdéseket, levonva a múlt tanulságait, abban a reményben, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát – írják a szakértők a Modern War Institute oldalán.

Az eredeti, teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Ukrán csapatok rakétákat lőnek ki a kelet-ukrajnai Popasznajában 2022. április 26-án (Forrás: MTI/EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.