Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban, idén ő a tizedik

A latin-amerikai ország az egyik legveszélyesebb hely a világon a sajtóban dolgozók számára.

MTI
2022. 06. 30. 9:25
Mexiko
People protest against the murder of Mexican journalist Luis Enrique Ramirez in Culiacan, Sinaloa state, Mexico, on May 6, 2022. - Ramirez is the ninth journalist killed so far this year in Mexico, according to media rights group Reporters Without Borders (RSF). (Photo by Jesus VERDUGO / AFP) Fotó: Jesus VERDUGO / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban: Antonio de la Cruzt szerdán lőtték agyon ismeretlen elkövetők a Ciudad Victoria városában található háza közelében – jelentette az Expreso című helyi lap, amelynek dolgozott. Jesús Ramírez mexikói kormányszóvivő a Twitteren közölte, hogy de la Cruz felesége és lánya is megsebesült a merényletben. Francisco Cabeza de Vaca, Tamaulipas mexikói tagállam kormányzója szerint az orvosok küzdenek a lány életének megmentéséért. 

A Milenio című lap arról számolt be, hogy a támadók motorokról nyitottak tüzet a család autójára. A helyi sajtó egyébként úgy tudja, hogy újságírói tevékenysége mellett de la Cruz a Polgárok Mozgalma (Movimiento Ciudadano) nevű párt szóvivője is volt.

De la Cruz volt idén a tizedik újságíró, akit megöltek Mexikóban. 

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint a latin-amerikai ország az egyik legveszélyesebb hely a világon a sajtóban dolgozók számára. Az országban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el, újságírókat pedig azért vesznek célba, mert beszámolnak ezekről az ügyekről, de a politikai korrupció feltárása is életveszélybe sodorhatja őket. Civil szervezetek szerint az újságírók gyilkosainak több mint kilencven százaléka büntetlen marad.

 

Borítókép: egy újságíró meggyilkolása elleni tüntetés Mexikóban. (Fotó: Jesus Verdugo/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.