Légi hadgyakorlatot tart a NATO a Fekete-tenger romániai partvidékén

Hét NATO-tagállam húsz katonai repülőgépének részvételével rendeznek légi hadgyakorlatot csütörtökön Románia légterében a NATO németországi bázisú Szövetséges Légi Parancsnokságának (NATO AIRCOM) vezetésével – közölte a román védelmi minisztérium (MAPN).

Forrás: MTI2022. 07. 28. 17:20
null
Siauliai, 2014. május 16. A brit királyi légierõ egyik Typhoon FGR4-es harci gépe (j) és egy lengyel MIG-29-es vadászgép a litvániai Siauliai légitámaszpontja felett 2014. május 16-án. A NATO küldetésében brit és lengyel harci gépek ellenõrzik három balti ország, Észtország, Lettország és Litvánia légterét. (MTI/EPA/Jakub Kaminski) Fotó: JAKUB KAMINSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatályos nemzetközi jogot és előírásokat tiszteletben tartó gyakorlatban részt vevő harci, légi utántöltő és korai figyelmeztető (megfigyelő) repülőgépeket az Előretolt repülésirányító csoport (Joint Terminal Attack Controllers, JTAC) vezeti célra egy potenciális ellenség légierejének kiiktatását szimuláló művelet során.

A gyakorlat célja, hogy ellenőrizze, hogyan tud a NATO megtervezni, összehangolni és végrehajtani egy olyan komplex nemzetközi műveletet, amely a szövetséges légteret biztosítja egy tagországot érő fenyegetés vagy támadás esetén.

A hadgyakorlat idején román és szövetséges katonai repülőgépek fognak alacsonyan repülni a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légi támaszpont és a Midia-fok térségében – figyelmeztetett a MAPN.

Az Ukrajna elleni orosz háború kezdetét követően a NATO jelentősen megnövelte védelmi és elrettentő képességét a keleti szárnyon, szárazföldi, légi és haditengerészeti harci eszközöket és csapatokat helyezett át a térségbe, hogy megvédje a szövetség területét bármely fenyegetéssel szemben – zárul a román védelmi minisztérium közleménye.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jakub Kaminski)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.