Az extraprofitot termelő vállalatok megadóztatására szólít fel az ENSZ-főtitkár

Szerinte az ukrajnai háború okozta válságot kihasználó kőolaj- és gázipari vállalatok erkölcstelenül járnak el.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 03. 20:33
GUTERRES, António
Kijev, 2022. április 28. Antonió Guterres ENSZ-fõtitkár a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtóértekezletükön, Kijevben 2022. április 28-án. Guterres elõzõ nap érkezett Ukrajnába, miután Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit arra kért, hogy az ENSZ-szel együttmûködve tegye lehetõvé a civilek evakuálását a bombázott területekrõl Kelet- és Dél-Ukrajnában. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború okozta válságot kihasználva rekordprofitot termelő nagy kőolaj- és gázipari vállalatok kapzsiságát ostorozta szerdán az ENSZ-főtitkár, és felszólította a kormányokat azok megadóztatására.

Erkölcstelen, hogy a kőolaj- és gázipari vállalatok az energetikai válságot kihasználva, a legszegényebb emberek és közösségek kárára extraprofitot termelnek, és eközben jelentős éghajlati károkat okoznak

− mondta António Guterres egy New York-i sajtótájékoztatón. Az eseményt az Ukrajna elleni orosz agresszió világméretű következményeiről szóló harmadik ENSZ-jelentés kiadásának alkalmából tartották.

Felszólítom a kormányokat, hogy adóztassák meg ezeket az extraprofitokat, és használják fel a pénzt arra, hogy ezekben a nehéz időkben a leginkább rászorulókat támogassák

− mondta Guterres, aki úgy becsülte, hogy a szénhidrogénipari óriáscégek közel százmilliárd dollár extraprofitot értek el az idei első negyedévben.

A kőolaj és földgáz árának emelkedése miatt a BP, az ExxonMobile, a Chevron, a Shell és a TotalEnergies hatalmas profitról számolt be a második negyedévben is − közölte.

Felszólítom az országok lakóit, küldjenek világos üzenetet a szénhidrogéniparnak és az üzletembereinek: ez a nevetséges kapzsiság a legszegényebbeket és a legsérülékenyebbeket bünteti, miközben tönkreteszi közös otthonunkat, a Földet

− mondta António Guterres.

A korábbi, júniusi felmérés óta még mélyebben és erősebben érezhetők világszerte a válság hatásai a vásárlóerőre − áll a jelentésben. A dokumentum emlékeztet arra, hogy 2022 végéig a háború miatt 82 országban 345 millió − a korábbinál 47 millióval több − ember élelmezése kerülhet veszélybe.

Számos fejlődő ország fuldoklik az adósságban, nem jut finanszírozási forráshoz, küzd a kilábalásért a Covid–19-világjárvány után, és könnyen szakadékba kerülhet

− mondta Guterres. Hozzátette: a gazdasági, társadalmi és politikai lázadások hullámának előjelei láthatók, amelyek egyetlen országot sem kímélnek majd.

Azért, hogy az általános felmelegedés korlátozása érdekében tett vállalások veszélyeztetése nélkül fel lehessen lépni a válság ellen, a főtitkár felszólította a kormányokat: hozzanak intézkedéseket az energiaszükséglet csökkentésére. „Fogják vissza a fűtést és a légkondicionálást, csökkentsék a légi közlekedést, tegyenek lépéseket az épületek korszerűsítéséért és bővítsék a megújuló energiaforrások felhasználását” − mondta.

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.