Trump adóbevallása a költségvetési bizottság előtt

Bírói döntés alapján a költségvetési bizottság tekinthet be.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 10. 9:01
TRUMP, Donald
Washington, 2022. július 27. Donald Trump volt amerikai elnök az America First Policy Intézet America First Agenda Summit címû rendezvényén Washingtonban 2022. július 26-án. Trump most elõször szerepelt a nyilvánosság elõtt az amerikai fõvárosban azóta, hogy távozott hivatalából. MTI/EPA/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demokrata többségű képviselőház költségvetési bizottsága (House Ways and Means Committee) még 2019-ben nyújtott be igényt, hogy belenézhessen az akkor még hivatalban lévő elnök, Donald Trump és vállalkozásainak adózási irataiba. Trump azzal utasította el a követelést, hogy az politikailag motivált.
 

Helyi idő szerint kedden kiadott határozatában a washingtoni kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság megállapította, hogy a bizottság kérelme megalapozott, hozzátartozik a törvényhozási munkájához – írta a Reuters. A bírói testület ítéletében megállapította, hogy az iratokra benyújtott igény nem sérti meg a hatalmi ágak elválasztásának alkotmányos alapelvét, és azt is kimondta, hogy a Joe Biden elnök vezette adminisztráció hozzájárulása ahhoz, hogy a kongresszus, azaz a törvényhozás megkapja a volt elnök adóbevallását, nem sérti Donald Trump szólásszabadsághoz fűződő jogát.
 

A képviselőház költségvetési bizottsága a bírósági ítélet nyomán közleményt adott ki, ami szerint elvárja, hogy a kért adóügyi papírokat azonnal megkapja. A fellebbviteli bíróság határozata ugyanakkor hét napra felfüggeszti az ítélet végrehajthatóságát, ameddig Donald Trumpnak lehetősége van a döntés ellen kifogást emelni. A volt elnök közvetlenül a legfelsőbb bírósághoz fordulhat, és lehetősége van arra is, hogy kezdeményezzen egy újabb meghallgatást a washingtoni kerületi bíróságon.
 

Donald Trump szóvivője és jogi képviselője egyelőre nem kommentálta a bírósági ítéletet, és egyelőre azt sem közölték, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen.
 

A képviselőház költségvetési bizottsága először 2019-ben tett kísérletet arra, hogy hozzájusson az akkor hivatalban lévő elnök adóbevallásához, majd 2021-ben újabb igényt jelentett be a 2015 és 2020 közötti iratokra arra hivatkozva, hogy már nem hivatalban lévő elnökről van szó, akire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely állampolgárra.
 

A washingtoni bíróság ítélete az adóbevallás kiadhatóságáról egy nappal azután született meg, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) emberei bejelentés nélküli házkutatást tartottak Donald Trump floridai otthonában, ahol – hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint – még az elnökségi idejéből származó iratokat kerestek. 

A hatóság emberei 15 doboz iratot foglaltak le. Az FBI floridai intézkedésével hozzák összefüggésbe azt is, hogy egy republikánus képviselő mobiltelefonját kedden lefoglalta a hatóság. Scott Perry, pennsylvaniai képviselő közlése szerint a családjával utazott, amikor három FBI-ügynök állította meg egy bírói végzéssel, és magukkal vitték telefonját.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök az America First Policy Intézet America First Agenda Summit című rendezvényén Washingtonban 2022. július 26-án (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.