A legkorszerűbb amerikai technológiával védik az ukrán eget

A NASAMS rendszerét stratégiai központok és a lakosság védelmére tervezték.

2022. 10. 26. 21:01
Az amerikai-norvég NASAMS légvédelmi rendszer működésben. 
(Forrás: Twitter / Ukraine Battle Map)

https://twitter.com/ukraine_map/status/1574858316605493262
Az amerikai-norvég NASAMS légvédelmi rendszer működésben. (Forrás: Twitter / Ukraine Battle Map) https://twitter.com/ukraine_map/status/1574858316605493262
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már néhány hete megérkezett Ukrajnába az Egyesült Államok által felajánlott NASAMS légvédelmi rakétarendszer – árulta el az amerikai CNBC hírcsatorna egyik műsorában Greg Hayes, a rendszert tervező Raytheon Technologies vezérigazgatója. 

Washingtonnak a NASAMS átadásával Ukrajna légterének nagyobb védelme a célja.

Az amerikai védelmi minisztérium augusztusi határozata szerint kedvező áron, 182,3 millió dollárért (73 milliárd forintért) szerezték be a rendszert Ukrajnának. Noha a háború kitörése óta Kijevnek eltökélt célja volt meggyőzni nyugati partnereit az ukrán légtérzár elrendeléséről – amely az orosz légi járművek semlegesítését és így akár egy nyílt katonai konfrontációt is jelenthetett volna –, mára ez lényegében lekerült a napirendről.

Az ukrán légvédelem fejlesztése viszont egyre fontosabb kérdéssé vált az elmúlt hetekben, különösen a Kercsi-szoroson átívelő híd felrobbantását követően, amelyre válaszul Oroszország több mint száz rakétát lőtt ki több ukrán városra. Noha Ukrajna eddig is kapott légvédelmi eszközöket, azok leginkább rövid hatótávolságúak voltak. Kijev izraeli nyomásgyakorlása pedig sikertelennek bizonyult – többek között – a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer megszerzése érdekében. 

A most megkapott két NASAMS ugyan a teljes ország védelmét aligha látja el, de például a főváros vagy más stratégiai célpont megvédésében kulcsszerepe lehet. Ez ugyanis az egyik legmodernebb, közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer, amelyet az amerikai Raytheon Technologies és a norvég Kongsberg Defence & Aerospace tervezett és fejlesztett ki

Alkalmas a merev- és forgószárnyú repülőgépek, cirkálórakéták és drónok azonosítására, célba vételére és megsemmisítésére is. Hatótávolsága nagyjából 40 kilométer, ám ez fejlesztés alatt áll.

Elsősorban a stratégiai központok és a lakosság védelmére tervezték, a levegőtől a felszínig terjedő fenyegetésekkel szemben; sarkvidéki, szubtrópusi és sivatagi körülmények között egyaránt használható.

A NASAMS 2005 óta védi Washington légterét és a Fehér Házat, de számos másik ország például Magyarország, Norvégia, Hollandia, Törökország, Ausztrália, vagy éppen Katar is vásárolt belőle. A Raytheon Technologies várakozásai szerint az orosz–ukrán háború miatt, „rövid időn belül” meg fog növekedni a cég termékei iránti kereslet.

A NASAMS légvédelmi rendszer egyszerre 72 célpontot tud követni, rakétáival pedig képes a látótávolságon kívül eső célpontokat is megsemmisíteni. A NASAMS három kilövő egységgel rendelkezik, amelyekbe egyenként legfeljebb hat rakéta tölthető. A rendszer három részből áll: radarból, rakétából és kilövőegységből, ám utóbbi akár 20 kilométerre is lehet a többi komponenstől. Az amerikai hadsereg szerint a NASAMS-ba épített AN/MPQ-64 Sentinel Radar 360 fokban és 75 kilométeres hatótávolságban képes azonosítani a baráti, vagy ellenséges légi járműveket, mindeközben pótkocsira is szerelhető, tehát mobilis. 

 

Borítókép: Az amerikai–norvég NASAMS légvédelmi rakétarendszer működésben  (Forrás: Twitter/Ukraine Battle Map)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.