Az elnökválasztás második fordulóját tartják Brazíliában

Felmérések szerint Lula da Silva a voksok 53 százalékára, Jair Bolsonaro pedig a 47 százalékára számíthat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 30. 10:03
Brazíliaváros, 2022. október 29. Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök támogatói egy brazíliavárosi kampányrendezvényen 2022. október 28-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva volt brazil elnök a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják. MTI/AP/Eraldo Peres
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brazíliában vasárnap tartják az általános választások második fordulóját. Az ország polgárainak a leendő államfőről és 12 kormányzójelöltjéről kell dönteniük. Az október elején tartott első fordulóban a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő a szavazatok 48,42 százalékát kapta meg, míg a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaro 43,2 százalékot. Tekintettel arra, hogy egyik elnökjelölt sem kapta meg a szavazatok több mint 50 százalékát, kiírták a második, egyben utolsó fordulót, ahol a győztesnek elég megszereznie az egyszerű többséget.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Lula da Silva az érvényes szavazatok 53 százalékára számíthat, a megkérdezettek 47 százaléka pedig Bolsonaróra fog szavazni.

Függetlenül attól, hogy ki nyeri az elnökválasztást, történelmileg példa nélküli lesz az idei megméretés. Elemzők szerint ugyanis ha Bolsonaro veszít, ő lesz az első olyan hivatalban lévő államfő, akinek nem sikerült újraválasztatnia magát a második ciklusra, ha viszont Lula da Silva marad alul, az abból a szempontból lesz egyedi, hogy még nem fordult elő, hogy az elnökválasztások első fordulójában többséget szerző politikus ne tudott volna győzni a második fordulóban. Az ország 12 államának kormányzóválasztásán az ország gazdasági és ipari központjának számító legnépesebb állam, Sao Paulo vezetői posztjáért folyó összecsapás áll a figyelem középpontjában. A posztért a Bolsonaro-kormány korábbi infrastrukturális minisztere, Tarcisio Gomez de Freitas és Lula da Silva kormányának volt oktatási minisztere, Fernando Addad verseng.

Borítókép: Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök támogatói egy brazíliavárosi kampányrendezvényen 2022. október 28-án. (Fotó: MTI/AP/Eraldo Peres)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.