Nagyra tartja a magyar családpolitikát egy spanyol lap

Egy mexikói szakember szerint példát vehetnének az Orbán-kormány családpolitikájáról.

Magyar Nemzet
2022. 10. 25. 14:38
KIRÁLY Nóra
Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója, elnöke, a Fidesz-KDNP EP-jelöltje leadja szavazatát az európai parlamenti választáson gyermekei társaságában Fotó: MTI//Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar családpolitikát egekig magasztaló cikket tett közzé a spanyol La Gaceta című híroldal. Az írás az Ifjúsági Világszövetség egyik mexikói elemzőjének tollából született meg, aki szerint Latin-Amerika és számos nyugati ország számára követendő példa a magyar kormány családpolitikája. Hangsúlyozza, hogy az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése óta képes volt pozitív irányba elmozdítani a termékenységi rátát és ezzel esélyt adott a népességcsökkenés megfékezésére, szemben a latin-amerikai és karibi térséggel, ahol a demográfiai krízis egyre aggasztóbb. Ana Bolio kiemeli, hogy Magyarországon a teljes termékenységi arányszám a 2010-ben rögzített 1,25-ről 2021-re 1,59-re nőtt, ami 1996 óta a legmagasabb érték. A Fidesz ráadásul a házasságkötések számát is történelmi csúcsra emelte: 2021-ben több mint 72 ezer egybekelés történt és ilyen magas számot 1980 óta nem regisztráltak az országban.

Az elemző pozitívan értékeli azt is, hogy a magyarországi válások száma 2010 és 2020 között 30 százalékkal csökkent, míg az abortuszok aránya történelmi mélypontra került. 2020-ban 23 ezren kértek terhességmegszakítást, ami feleannyi, mint egy évtizeddel korábban. 

Bolio hangsúlyozza, hogy Magyarországon kívül egyetlen európai ország sem tud ilyen pozitív eredményeket felmutatni. 

Ez szerinte annak köszönhető, hogy 2010 és 2021 között az Orbán-kormány megduplázta a családpolitikára szánt pénzügyi forrásokat, hogy az végül elérje a GDP 6,2 százalékát. Ez több mint kétszerese az OECD-átlagnak. A szervezet szerint a  latin-amerikai országok még az átlagosnál is jóval kevesebbet költenek a családok támogatására. A mexikói szakember hangsúlyozza, hogy egy egészséges nemzet termékenységi rátája 2,1, és Magyarország jó úton halad afelé, hogy ezt 2030-ra elérje. A magyar kormány sikere abban rejlik, hogy a családokat helyezte az állami figyelem középpontjába, és ezzel meg tudta állítani a csökkenő tendenciát.

A Fidesz példaértékű intézkedései közül kiemelte egyebek mellett a kamatmentes babaváró hiteleket, az apasági szabadságot, a nők alanyi adómentességét a negyedik gyermek után, a családi adókedvezményt és segélyeket, valamint az oktatás területén adott támogatásokat, köztük például az ingyenes tankönyveket.

Bolio hangsúlyozza, hogy a jövő a családokban rejlik, mert ők minden ország legfontosabb és legértékesebb erőforrásai. Szerinte a nemzetek vezetőire rengeteg munkára vár a családpolitikával kapcsolatban, de tanulhatnak Magyarországtól, és megpróbálhatják átültetni az ottani családmodellt saját országukba.

 

Borítókép: Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója, elnöke, a Fidesz–KDNP EP-jelöltje leadja szavazatát az európai parlamenti (EP) választáson gyermekei társaságában a XI. kerületi Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában kialakított 46-os szavazókörben 2019. május 26-án (Fotó: MTI//Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.