Elképesztő összegbe kerül a francia adófizetőknek a kitoloncolt migránsok eltartása

Az utóbbi idők leghevesebb politikai vitáját váltotta ki az országban tartózkodó, kitoloncolásukra váró illegális migránsok kérdése, most pedig az is kiderült: azon felül, hogy egy vagyonba kerül az ellátásuk, még szociális lakás is jár nekik.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 10. 28. 17:47
Syrian refugees walk past a hall after landing at Hanover airport, central Germany, on April 4, 2016. - The first Syrians arrived in Germany from Istanbul under a controversial EU-Turkey migrant pact. (Photo by TOBIAS SCHWARZ / AFP) Fotó: Europress/AFP/TOBIAS SCHWARZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igencsak bőkezű és toleráns a francia állam az országból kiutasított illegális migránsokkal, ugyanis azon felül, hogy naponta komoly összeget emészt fel az eltartásuk, még szociális lakás is megilleti őket. Ezen kíván változtatni most a belügyminiszter, derül ki egy a minap adott interjúból.

Franciaországban egyre nagyobb problémát okoznak az illegális migránsok, különös tekintettel azokra, akik ellen kiutasítási határozat van érvényben. Az október közepén brutális kegyetlenséggel meggyilkolt francia kislány, Lola esete újból rávilágított a rendszer hiányosságaira, ugyanis sok esetben hiába adtak ki a hatóságok kiutasítási határozatot egy illegális külföldi bevándorlóval szemben, az illető, amennyiben nem követett el bűncselekményt, szabadon járhat-kelhet az országban a kitoloncolás végrehajtásáig. Vannak ugyan úgynevezett közigazgatási befogadóközpontok, ahol a deportálásra várnak a migránsok, de ezeknek a kapacitása limitált, ezért elsősorban azokat helyezik el itt, akik valamilyen bűncselekményt követtek el. Az ilyen központokban teljes ellátásban részesülnek a kiutasított külföldiek, aminek költsége igen magas. Erről Timothée Houssin, a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt politikusa kérdezte a fogvatartási helyek főfelügyelőjét, Dominique Simonnot-t, aki elárulta, hogy

a közigazgatási befogadóközpontokban elhelyezett illegális migránsok ellátása fejenként naponta 690 euróba kerül a francia adófizetőknek.

A fogvatartási helyek főfelügyelője elismerte, hogy ez hatalmas problémát jelent, ezért sok esetben javasolják a kiutasított személy otthonában való tartózkodásának engedélyezését, elektromos nyomkövető alkalmazása mellett. Dominique Simonnot azt is elárulta, hogy a döbbenetes számadatok miatt megerősítést kért a jelentést készítő állami számvevőszéktől az adatok helyességét illetően – bebizonyosodott, hogy helyesek a számok, valóban ilyen elképesztő összegbe kerülnek a francia államnak a kitoloncolásra váró illegális migránsok. Ám maga a kitoloncolási művelet is tetemes összegre rúg, a Le Parisien nevű lap 2019 júniusában megjelent cikke a belügyminisztérium adataira hivatkozva közli, hogy egy személy deportálásának becsült költsége átlagosan 13 800 euró volt, hozzátéve, hogy

2018-ban összesen 500 millió euróba került a francia államnak az illegális migránsok kitoloncolása.

Ami az elektromos nyomkövető használatát illeti, nem csak Franciaországban alkalmazzák ezt a módszert, Belgiumban a minap engedték ki a börtönből azt a marokkói születésű szeparatista imámot, aki ellen még a nyáron adtak ki a francia hatóságok kitoloncolási határozatot, miután Gérald Darmanin belügyminiszter bejelentette, hogy a Francia Köztársaság értékeivel nem összeegyeztethető nőgyűlölő, antiszemita és franciaellenes megjegyzései és gyűlöletbeszédei miatt kiutasítja az országból. Hassan Iquioussen ezt követően megszökött észak-franciaországi otthonából és Belgiumba menekült, ám az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancsnak köszönhetően rendőrkézre került. Rövidesen börtönbe csukták, ám a belga hatóságok megtagadták a kiadatást Franciaországnak, erről a BFMTV munkatársa, Maxime Brandstaetter számolt be a Twitteren.

Az imámot időközben kiengedték a börtönből, erről szintén a BFMTV újságírója számolt be; a prédikátor azzal a feltétellel hagyhatja el a börtönt, hogy nyomkövetőt kell viselnie és nem hagyhatja el Belgiumban élő barátja lakását.

Visszatérve a Franciaországból kiutasított illegális migránsokhoz, az állam egyéb módon is kedvez nekik, erről maga a belügyminiszter, Gérald Darmanin beszélt egy a France Inter-nek adott interjúban. A miniszter elmondása alapján az új javaslattal az a kormány célja, hogy ellehetetlenítse a kitoloncolt külföldi állampolgárok helyzetét. Példaként említette, hogy a jelenlegi szabályozás értelmében szociális lakhatásra jogosult az az illegális bevándorló, aki ellen kiutasítási határozatot adtak ki a hatóságok. A kormány ezért változtatni kíván a jövőben a törvényen, azt szeretnék elérni, hogy egy külföldi állampolgár, aki bár legálisan érkezett francia földre, de ottléte során elvesztette a tartózkodási engedélyét, vagyis illegális bevándorlóvá vált, ne tarthassa meg a szociális lakását.

Az illegális bevándorlókkal kapcsolatban Emmanuel Macron is beszélt a France 2 csatornának adott nyilatkozatában. A francia államfő kijelentette, hogy alapvetően meg akarja reformálni a szabályokat és a törvényeket annak érdekében, hogy egyszerűbbé váljon a kiutasítási eljárás. Az államfő elmondása alapján szigorítani kíván a szabályokon, és azt szeretné elérni, hogy a jelenlegi 10-ről 100 százalékra emelkedjen az illegális bevándorlók ellen kiadott kiutasítási eljárások végrehajtása – olvasható a V4NA cikkében.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress/AFP/Tobias Schwarz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.