Lapozó: Giorgia Meloni az energiaárak mérsékléséről értekezett a német kancellárral

Giorgia Meloni az energiaárak mérsékléséről értekezett a német kancellárral · Közös skandináv hadsereget javasol a volt svéd védelmi miniszter · Lázad a kulturális szektor Franciaországban, mert tilos fesztivált szervezni a párizsi olimpia idején · Barcelonai kutatóknak sikerült megállítani a rák növekedését egyes pácienseik szervezetében.

Magyar Nemzet
2022. 10. 28. 18:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giorgia Meloni az energiaárak mérsékléséről értekezett a német kancellárral

Telefonon egyeztetett Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Olaf Scholz német kancellárral. Az olasz kormányfő az energiaárak csökkentésére vonatkozó konkrét európai lépéseket sürgetett. A miniszterelnöki hivatal által kiadott közlemény szerint az energiatermékek áraira vonatkozó beszélgetésen szóba került a migráció kezelése az Európai Unióban, valamint a gazdasági növekedés kérdése is. A beszélgetés egyben lehetőséget adott arra is, hogy a két ország között létrejöhessen a jövőbeni együttműködés. Az olasz sajtó értesülései szerint Meloni és Scholz telefonbeszélgetésének témái között szerepelt az ukránorosz konfliktus is. Meloni emlékeztetett, hogy Olaszország továbbra is politikai, hadi, gazdasági és humanitárius segítséggel támogatja Kijevet, valamint kiemelte, hogy az olasz kormány Ukrajna újjáépítésében is szerepet vállal. 

Forrás: iltempo.it , ansa.it

Közös skandináv hadsereget javasol a volt svéd védelmi miniszter

Svédország múlt héten leköszönt minisztere, Peter Hultqvist – aki tavaly még határozottan ellenezte a NATO-tagságot, április óta azonban támogatja a védelmi szervezethez való csatlakozást – úgy véli, Svédországnak és Finnországnak Norvégiával közös hadsereget kell létrehoznia a NATO-n belül. Nyolc év miniszteri munka után Hultqvist lett a védelmi bizottság elnöke, aki szerint Oroszország még sokáig lesz Európa és a nyugati világ problémája, még akkor is, ha véget ér az ukrajnai háború, mivel az országok közti feszültség nem szűnik meg. Szerinte a skandináv országok külön kötelessége, hogy segítsék egymást, valamint kulcsfontosságú lesz, hogy meg tudják-e védeni a szárazföldi területet az orosz határtól a norvég partokig. Véleménye szerint fontos feladat a három ország hadseregeinek és légvédelmének összehangolása. Hultquist minisztersége alatt a vadászpilóták harmada elhagyta a szolgálatot, így az elnök a Dagens Nyheternek nyilatkozva arról is beszélt, hogy fontos ezzel a problémával is foglalkozni, mert a katonák fizetése egyes területeken alacsonyabb, mint a polgári életben. 

Forrás: Dagens Nyheter

Tilos fesztivált szervezni Franciaországban a párizsi olimpia idején

Számos nagyszabású kulturális esemény és zenei fesztivál szervezőjét sokkolta az a bejelentés Franciaországban, miszerint a francia belügyminiszter töröltetné vagy elhalasztaná a 2024-es párizsi olimpia idejére tervezett kulturális eseményeket, fesztiválokat. A nagy tömegeket vonzó rendezvények betiltása az ország egész területére vonatkozna, ugyanis Franciaország összes rendfenntartója az ötkarikás játékok helyszíneit fogja biztosítani.

Franciaország legnagyobb – és 1992 óta megrendezett – zenei fesztiváljának, a Vieilles Charrues-nek a főigazgatója, Jérome Tréhorel a Franceinfo hírportálnak elmondta, hogy nem lehet csak úgy elhalasztgatni vagy eltörölgetni fesztiválokat, ugyanis a 2024-es rendezvényre a szervezők már elkötelezték magukat, a fellépő művészek megkapták az ajánlatot és beütemezték naptárukba a fellépést. A témában megszólaló belügyminiszter kifejtette, hogy Párizsban évszázadonként egyszer van olimpia, olimpiai megnyitóünnepség a Szajnán pedig legfeljebb háromezer évente. Az ünnepi show-n magas rangú nemzetközi diplomáciai delegációkra és 600-700 ezer nézőre számítanak. A franciaországi terrorfenyegetettség miatt az összes francia rendfenntartó – rendőrök, csendőrök, a katonaság és a privát biztonsági szolgálatok emberei – a helyszíneket biztosítják majd. Darmanin elrendelte, hogy 2024 júniusa és szeptembere között a francia rendőrök nem mehetnek szabadságra, így garantálva, hogy az olimpia idején minden egyes nap 45 ezer rendőr jól felkészülve lehessen szolgálatban az olimpiai láng, az ötkarikás játékok, a paralimpia, a főváros és más nagyvárosok biztonságának a garantálása érdekében.

„Ha elvárható az, hogy ebben az időszakban a rendőrök és a csendőrök ne menjenek szabadságra, s ha a Tour de France szervezői is gond nélkül elfogadták a kerékpáros-körverseny indításának elhalasztását, akkor mások is kivehetik a részüket az erőfeszítésekből a nemzetközi sportesemény biztonságának az érdekében” – érvelt Darmanin a döntésével kapcsolatban.

Forrás: francetvinfo.fr , francetvinfo.fr , francetvinfo.fr

Ígéretes rák elleni gyógyszerrel kísérleteznek barceloniai kutatók

A Vall d'Hebron Onkológiai Intézetben kifejlesztett rákellenes gyógyszerrel nyolc beteg állapotát sikerült stabilizálni, vagyis le tudták lassítani a daganatok növekedését. Ez a tesztek I. fázisának előzetes eredménye, amelyben 22 beteg vett részt. A tesztek azt is kimutatták, hogy a szernek rendkívül kevés mellékhatása van, ennek részletes értékelését a II. fázisban folytatják le. A 2021 áprilisában kezdődött klinikai vizsgálatban részt vevő betegeknek többféle, nem agresszív daganata volt. Kezeltek egyebek mellett tüdő-, bél- és hasnyálmirigyrákot is. A kilenchetes kúra után CT-vel megvizsgált tizenkét beteg közül nyolc szervezetében a daganat növekedése leállt és az állapotuk stabil volt. Elena Garralda, a kutatásban részt vevő rákterápiás szervezet igazgatója azt mondta: „még túl korai lenne a gyógyszer hatásosságáról véleményt alkotni, de egyes betegek szervezete rendkívül jól reagált. Figyelemre méltó egy hasnyálmirigyrákos beteg esete, aki több mint hat hónapig maradt a vizsgálatban, és akinél a daganat 8 százalékkal lett kisebb és 83 százalékkal esett vissza a véráramban keringő daganatból származó DNS” – emelte ki az igazgató. Az Omomyc nevű gyógyszert kemoterápiával és más terápiákkal kombinálva is tesztelik majd. 

Forrás: rtve.es

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.