Palkovics Berlinben: a magyar–német kapcsolat sikertörténet

Magyarország és Németország kapcsolata sikertörténet, ami nemcsak a két országnak, hanem az egész világnak hasznos – mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter pénteken Berlinben Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélése után.

2022. 10. 07. 17:29
PALKOVICS László
Siófok, 2022. szeptember 27. Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond az 52. Nemzetközi Gázkonferencia megnyitóján Siófokon, a Hotel Azúrban 2022. szeptember 27-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palkovics László a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy egy rendkívül szoros kapcsolatban mindig adódnak ügyek, amelyeket tisztázni kell, így a két kormányfő, Orbán Viktor és Olaf Scholz hétfői berlini találkozóját előkészítő tárgyaláson „félreértéseket is tisztáztak” a német alkancellárral. Hangsúlyozta, 

a gazdaság területén nincsenek egymástól „távoli álláspontok”, és az együttműködés sikerét az is mutatja, hogy a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara adatai szerint a Magyarországon tevékenykedő német cégek 88 százaléka ismét Magyarországot választaná, ha újra döntenie kellene beruházásáról. 

Elmondta, hogy a szociáldemokratákkal (SPD) és a liberálisokkal (FDP) kormányzó Zöldek politikusával áttekintettek egy új területet, az energetikát, amely hozzáépül az eddigi együttműködéshez, hiszen a német vállalatok eredményes magyarországi tevékenységének vannak feltételei, „például Magyarország stabil energiaellátása”.

Mint mondta, „az elmúlt időszak eseményei miatt nekünk is át kellett gondolni a magyar energetika helyzetét”, így azt a függetlenedést és a környezetbarát megoldásokat, amelyek jellemzik majd a következő időszakot.

Ismertette, hogy megbeszéltek két specifikus témát is. Az egyik az úgynevezett hidrogéngazdaság kiépítése, amelyben Németország és Magyarország is „erőteljesen pozícionálta magát”, de komoly feladatai vannak még. A másik az új járműmeghajtási technológiák ügye, amellyel kapcsolatban a magyar és a német kormány továbbra is egyetértésben képviseli azt az álláspontot, hogy a politikai döntéshozatalban a technológiai semlegesség elvét kell érvényesíteni – fejtette ki Palkovics László.

Borítókép: Palkovics László (Forrás: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.