Tragédiába torkollt a halloweeni utcabál Szöulban

Sorra élesztik újra az embereket az utcán, a tömegszerencsétlenségnek szombat estig legkevesebb 146 elhunyt áldozata volt.

2022. 10. 29. 19:26
Szöüli tolongás Halloween ünneplésekor Fotó: Tóth Dorián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb 146 ember meghalt és legalább ötven embert kellett újraéleszteni a dél-koreai főváros, Szöul egyik legnépszerűbb bulinegyedében, Itaewon kerületében szombat este. Csoj Szöng Pom, Jongszan kerület tűzoltóparancsnoka hozzátette: a halálos áldozatok száma még nőhet. Becslések szerint a százötvenet is meghaladhatja a sérültek száma, miután mintegy százezren gyűltek össze a környéken, hogy a halloweent ünnepeljék. A katasztrófa a Hamilton Hotel közelében, egy szűk utcában történt. Helyi médiajelentések szerint akkor kezdődött a tülekedés, amikor elterjedt a tömegben, hogy egy meg nem nevezett híresség látogatott a partinegyedbe.

Szinte mozdulni sem lehetett a szöuli tömegben. Fotó: Tóth Dorián

Azt azonban nem tudni pontosan, hogy mi okozhatta a katasztrófát, de feltehetőleg a hatalmas tömeg halálra zúzta az embereket.

A Covid-járvány óta ez volt az első olyan alkalom, amikor az emberek maszk nélkül mulatozhattak a szabadban. A közösségi médiában többen megjegyezték, akkora tömeg volt, hogy már nem érezték biztonságban magukat. Az időközben kiérkező rendőrök lezárták a területet.

A közösségi oldalakra kikerült felvételeken az látszik, a mentők sorra élesztik újra az embereket és látják el a sérülteket, több fotón letakart holttestek is láthatók.

Bárcsak ne láttam volna mindezt. Szívszorító volt

– mondta riportereknek egy szemtanú.

Az ország minden tájáról több mint négyszáz mentőt riasztottak, a tűzoltóság szóvivője szerint 140 mentőkocsit vezényeltek a helyszínre. A Yonhap dél-koreai hírügynökség arról számolt be, eddig 21 személyt, főként húszas éveikben járó nőket szállítottak kórházba.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök azonnali hatállyal katasztrófaelhárító csapatot rendelt a helyszínre és rendkívüli ülést hívott össze.

Utasította továbbá az egészségügyi minisztériumot, hogy gyorsan vonultassanak fel katasztrófavédelmi orvosi csapatokat, és biztosítsanak ágyakat a közeli kórházakban a sérültek ellátására. Szöul polgármestere pedig bejelentette, hazatér hollandiai útjáról.

Borítókép: Hatalmas a tömeg a szöuli bulinegyed környékén 2022. október 29-én. (Fotó: Tóth Dorián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.