Zajceve elfoglalásáról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Az orosz hadvezetés szerint Zaporizzsja környékén ukrán összevonás zajlik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 18:45
null
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT Fotó: ALEXANDER NEMENOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Zajceve települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit – közölte Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A Meduza ellenzéki hírportál összefoglalója szerint az ukrán erők az egész fronton támadnak, és Bahmut iránya az egyetlen – itt található Zajceve község is –, ahol az orosz erők megőrizték a kezdeményezést. Az RBK gazdasági lap szerint az orosz védelmi tárca legutóbb szeptember 7-én tett bejelentést lakott település elfoglalásáról, a Bahmuttól (Artemivszktől) délkeletre fekvő Kodema esetében.

Konasenkov szerint a Harkiv megyei Kupjanszk irányából három ukrán taktikai zászlóaljcsoport sikertelen támadást kísérelt meg Persotravneve, Kiszlivka és Beresztove felé, ami több mint 120 katona, öt harckocsi, 12 páncélozott harcjármű és 14 jármű elvesztésével járt.

Ugyanebben a régióban az orosz tüzérség Petrovszke közelében megsemmisített két, összesen 25 tagú ukrán diverzáns- és felderítőcsoportot, valamint két nagy kaliberű gépfegyverekkel felszerelt kisteherautót.

A tábornok közölte, hogy Zajceve orosz bevételénél az ukrán 58. gépesített lövész- és a 128. hegyi rohamdandár több mint 120 katonát vesztett, Novij Komarnál pedig légi csapások megölték az 56. gépesített lövészdandár mintegy hatvan katonáját, elpusztítva két tankot és öt gépjárművet is. Mint mondta, az ukrán erők a donyecki régióban lévő Limannál nem hajtottak végre aktív harci cselekményt. Gyenyisz Pusilin, a régió vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a térségben az ukrán erők által visszafoglalt Limannál a legnehezebb a helyzet, de mindenütt „tovább stabilizálódik”.

Zajceve, tőle északra Bahmut, onnan északra Liman város Forrás: OpenStreetMap

A katonai szóvivő azt mondta, hogy délen, Andrijivka és Krivij Rih felől négy ukrán taktikai zászlóaljcsoport eredménytelenül próbálkozott áttöréssel Dudcsany, Szuhanove, Szadok és Bruskinszke irányába, de mindenhonnan visszaszorították őket az orosz védelmi vonalból, aminek következtében több mint száz ukrán katona esett el, hat harckocsi, nyolc páncélozott harcjármű és kilenc jármű pedig üzemképtelenné vált. Az orosz légierő precíziós rakétákkal három pontonhidat semmisített meg a Mikolajiv megyei Velike Artakovénál, a Herszon megyei Novohrihorivkánál és Bila Hrinicánál. E két régió három településénél légi és tüzérségi csapások megölték az ukrán 35. tengerészgyalogos, a 46. légimozgékonysági és a 60. lövészdandár több mint 280 katonáját, és megsemmisítettek kilenc haditechnikai eszközt.

Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal mozgalom elnöke a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán különleges műveleti egységek mintegy 100-110 katonája a zaporizzsjai atomerőmű bevételére készül, féléves nagy-britanniai kiképzés után.

Az ukrán erők erre több kísérletet tettek már, egyebek között szeptember 1-jén, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója látogatásának napján. Rogov azt mondta, hogy az ukrán hadsereg nagyobb erőket vont össze Zaporizzsja megyében, mint bármikor a háború kezdete óta.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a Moszkvában kiadott hadijelentés szerint nyolc vezetési pontot, 63 tüzérségi egységet és 173 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, egyebek között négy lőszer-, rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt és két Grad-üteget semmisítettek meg.

Az orosz légierő az elmúlt nap folyamán lelőtt egy ukrán MiG–29-est és egy Szu–24-est, az orosz légvédelem pedig kilenc ukrán drónt és három Vilha-lövedéket.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 315 repülőgépet, 157 helikoptert, 2160 drónt, 379 légvédelmirakéta-rendszert, 5412 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 862 rakéta-sorozatvetőt, 3452 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6316 katonai járművet vesztettek.

A helyi hatóságok több orosz ellenőrzés alá került településről, köztük Donyeckból és Herszonból jelentettek ukrán tüzérségi támadást.

 

Borítókép: Orosz katona egy szétlőtt lakóépület előtt 2022. április 11-én Donyeckben (Fotó: AFP/Alexander Nemenov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.