A Magyar Zene Háza Amerikát is lenyűgözte

A Magyar Zene Háza Európa után Amerikában is sikert aratott: a Liget-projekt ikonikus épülete a legrangosabb tengerentúli építészeti megmérettetésen, az Architecture MasterPrize versenyén elnyerte az Architectural Design of the Year elismerést– közölte a Városliget Zrt. az MTI-vel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 25. 7:23
null
Budapest, 2022. szeptember 25. Futók a Magyar Zene Háza elõtt a 2. Liget Élményfutáson a Városligetben 2022. szeptember 25-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Architecture Masterprize elismerést a díj alapítói azért hozták létre 2015-ben, hogy elősegítsék a minőségi építészet elismertségét és bemutatását világszerte. A díjat olyan egyedi projektekért ítélik oda, amelyek újszerűségükkel, kreativitásukkal és innovációjukkal kiemelkednek a kortárs építészeti alkotások közül.

A díjra az idén 65 országból érkeztek jelölések. A győztest neves építészekből, elméleti és gyakorlati területek kiválóságaiból álló zsűri többfordulós szavazással választotta ki.

A Magyar Zene Házáról adott indoklásukban kitértek az épület és a természet harmóniájára, a merész színhasználatra, valamint kiemelték a koncertterem akusztikáját – hangsúlyozza a közlemény. A zsűri az elbírálás során kiemelte a japán Fudzsimoto Szú által tervezett városligeti épület inspiráló és innovatív jellegét is.

Az elismerést Baán László, a projekt miniszteri biztosa csütörtökön vette át a bilbaói Guggenheim Múzeumban rendezett ünnepségen. A közlemény szerint a miniszteri biztos a díjátadón elmondta, a Liget Budapest projekt ma Európa legnagyobb léptékű kulturális tartalmú városfejlesztési projektje. A 2011-ben indult fejlesztés a park hagyományait szem előtt tartva, de XXI. századi módon gondolja újra a városrészt.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A miniszteri biztos hangsúlyozta, a projekt már most jelentős eredményeket tud felmutatni, de még közel sem ért a végére: legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett, csaknem ötvenezer négyzetméteres Új Nemzeti Galéria felépítése a következő évek feladatai közé tartozik.

Baán László a díjátadón köszönetet mondott a Magyar Zene Háza tervezőjének, Fudzsimoto Szúnak, akinek világviszonylatban is kiemelkedő értékű építészeti remekműve a magyar főváros különleges építészeti örökségét gazdagítja.

A Magyar Zene Házának megvalósulást már a tervpályázatának eredményhirdetés óta világszerte komoly figyelem övezi, a CNN és a World Architecture Community (WAC) 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. A házat már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb elismerése. Az épület 2020-ban a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg az amerikai Music Cities Awards kiírásában.

Az idén az egyik legmeghatározóbb nemzetközi programajánló magazin, a TimeOut a világ 22 legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális vonzerői között a második helyre rangsorolta a Magyar Zene Házát. 2022 márciusában a zsűri fődíját nyerte el Cannes-ban, a világ legnagyobb ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en. Októberben pedig elnyerte a German Design Council által odaítélt Iconic Awardot a müncheni Expo Real nemzetközi ingatlanszakmai kiállításon. Az idegenforgalmi ágazat World Travel Awards díjátadóján a Magyar Zene Háza kapta meg az Európa vezető új turisztikai attrakciója 2022 címet.

Borítókép: Futók a Magyar Zene Háza előtt a 2. Liget Élményfutáson a Városligetben 2022. szeptember 25-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.