„Azt hittem, a mi időnk is eljött, belépünk a háborúba”

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó lengyelek a legrosszabb forgatókönyvre készültek kedden.

2022. 11. 16. 17:29
null
Przewodów, 2022. november 16. A helyszín közelében lévõ ellenõrzõ ponton egy rendõr Przewodówban 2022. november 16-án, miután az elõzõ nap feltehetõleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katarzyna, 30 éves, Kárpátaljai vajdaság, 13 kilométerre az ukrán határtól:

A rakétabecsapódásról szóló hír hallatán azt hittem, a mi időnk is eljött, belépünk a háborúba. A szolgálólány meséje című tévésorozat jutott eszembe: néhány kisebb támadás után az agresszor átveszi a hatalmat az egész ország felett.

Dorota, 30 éves, Hrubieszów, öt kilométerre az ukrán határtól:

Nagy volt a pánik kedden Hrubieszówban. A város lakói jól tudják, milyen Ukrajna közvetlen szomszédságában élni, milyen az, amikor a veszély szinte már az utcasarkon ránk leselkedik. Hrubieszów már megízlelte a háború borzalmait, hiszen az ukrán menekültek ide is eljutottak, láttuk a szemükben az elkeseredettséget, a fájdalmat, a félelmet. Hallottuk a történeteket a lebombázott házakról, a meggyilkolt emberekről, a rakéták becsapódásáról. Már régóta tartottunk attól, hogy egy elszabadult rakéta a házunkba csapódik.

Félünk attól, hogy elveszítjük egyik családtagunkat, barátunkat. Az emberek félnek, s azt kérdezik maguktól: ki fog nekik segíteni?

Justyna, 32 éves, Varsó:

Bár tizennégy éve Varsóban élek, az ukrán határhoz közeli Lubaczówban nőttem fel. Amikor hallottam a rakétabecsapódásról, egyből az jutott eszembe, hogy a családi házat is eltalálhatta volna. A szomszédos városok lakói márciusban távolról ugyan, de látták és hallották a határtól húsz kilométerre fekvő ukrán város, Javoriv elleni orosz támadást. 

A józan ész azt diktálja, hogy maradjunk nyugton, ezt tanácsolják a lengyel hatóságok is, de Putyin szándékait nehéz megjósolni, bármi megtörténhet.

 

Borítókép: A helyszín közelében lévő ellenőrző ponton egy rendőr Przewodówban 2022. november 16-án, miután az előző nap rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.