Elégedetlenek a tagállamok az unió migrációs politikájával

Olaszország, Görögország, Málta és Ciprus az Európai Bizottsághoz fordult, mivel túl nagy teher nehezedik rájuk.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 12. 19:27
null
Földközi-tenger, 2022. november 10. Illegális bevándorlók a migránsok Európába szállítására szakosodott SOS Mediterranee nemzetközi nem kormányzati szervezet által mûködtetett, most Franciaország felé tartó Ocean Viking norvég teherhajó fedélzetén, a Földközi-tengeren 2022. november 10-én, miután a francia belügyminiszter bejelentette, hogy kiköthetnek a dél-franciaországi Toulon haditengerészeti támaszpontján. Elõzõleg az olasz hatóságok nem engedélyezték a hajó kikötését Szicíliában. MTI/AP/Vincenzo Circosta Fotó: Vincenzo Circosta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégedetlen az uniós migrációkezelés szigorával négy EU-tagország: Olaszország, Görögország, Málta és Ciprus, szerintük túl nagy terhet ró rájuk, emiatt szombaton követelték az Európai Bizottság beavatkozását. Belügyminisztereik közös nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a teherviselés aránytalanságát érintő panaszuk ellenére továbbra is eleget akarnak tenni nemzetközi kötelezettségeiknek és az uniós szabályoknak. 

Emlékeztettek arra, hogy a tagországok júniusban Luxemburgban megállapodtak egy önkéntes szolidaritási mechanizmus megalkotásában, amelynek keretében az első évben tízezer ember helyezhető át a migrációs frontországokból a többiekbe, de a négy panaszos tagország szerint ennek a mechanizmusnak a működése kiábrándító. 

Panaszuk szerint a mechanizmus lassú, és a tízezer fős keret nagyon kevés ahhoz képest, ahány illegális bevándorló az idén eljutott ezekbe az országokba a Földközi-tengeren keresztül. Ez a négy ország és még Spanyolország is évek óta követeli, hogy a migránsok elosztása kötelező legyen az EU-ban.

A négy ország elítéli azt a gyakorlatot, hogy csak ők lehetnek az első belépési pontok az EU-ban, és hibáztatják azokat a civil szervezeteket, amelyeknek a magánhajói a nemzeti hatóságoktól teljesen függetlenül tevékenykedhetnek a tengeren. Követelik, hogy minden tagország, amely megengedi, hogy mentő civil hajó a zászlajával közlekedjen, kötelezően gyakoroljon joghatóságot és ellenőrzést a hajók tevékenysége felett. A négy ország követeli, hogy az Európai Bizottság kezdeményezze a migráció kezelését és a mentőhajók feletti ellenőrzés megteremtését célzó újabb tárgyalások elindítását.

Borítókép: Illegális bevándorlók a migránsok Európába szállítására szakosodott SOS Méditerranée nemzetközi nem kormányzati szervezet által működtetett, most Franciaország felé tartó Ocean Viking norvég teherhajó fedélzetén, a Földközi-tengeren 2022. november 10-én, miután a francia belügyminiszter bejelentette, hogy kiköthetnek a dél-franciaországi Toulon haditengerészeti támaszpontján. Előzőleg az olasz hatóságok nem engedélyezték a hajó kikötését Szicíliában (Fotó: MTI/AP/Vincenzo Circosta)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.