Hat határőr kétezer migráns ellen: tiltakoznak a spanyol rendőrök

A spanyol rendőrök és csendőrök elhagyatottnak érzik magukat.

Tóth Brigitta (Murcia)
2022. 11. 27. 19:33
null
Melilla, 2022. június 24. Illegális bevándorlókat zárnak körül rohamrendõrök, miután több tucat, Európába igyekvõ migráns tört át Marokkóból az arab országot a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítésen 2022. június 24-én. MTI/AP/Javier Bernardo Fotó: Javier Bernardo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két legnagyobb nemzetbiztonsági erőt fordította maga ellen a spanyol kormány. Mintegy hatezer csendőr és rendőr tüntetett hétvégén Madridban, mert úgy érzik, hogy Pedro Sánchez baloldali kabinetje nem becsüli meg őket, és nem biztosít számukra kellő védelmet. Az Egységes Rendőrszakszervezet és az Egységes Csendőrszövetség által összehívott megmozduláshoz csatlakoztak az egyenruhások hozzátartozói, továbbá a jobboldali pártok több képviselője és szimpatizánsaik is, így végül mintegy húszezer ember tüntetett a testületi tagok jobb munkakörülményeiért, és a belügyminiszter lemondásáért.

Spanyolországban a nemzeti rendőrség tagjai egyebek mellett a tartományi fővárosok felügyeletéért, továbbá bűnügyi, igazságügyi és terrorizmussal kapcsolatos feladatokért felelnek, míg a csendőrség (Guardia Civil) ugyanezek mellett katonai szintű műveleteket is teljesít. 

Mindkét testület tagjai „elhagyatottnak érzik magukat”, miután követeléseik többször is süket fülekre találtak, és senki sem hajlandó tárgyalni velük.

 A SUP főtitkára, Mónica Gracia közölte: „a demonstrációt ébresztőnek szánták a végrehajtó hatalom felé, akik képesek voltak hátat fordítani több ezer tisztviselőnek, akik vigyáznak rájuk, és egyben garantálják a spanyol állampolgárok biztonságát”. A hatóságok követelték, hogy a kormány biztosítsa számukra a heti 35 órás munkaidőt, tartsa be a béremelésekre vonatkozó korábbi megállapodásokat, és módosítsa a korai nyugdíjazás feltételeit.

A tüntetés résztvevői a munkaügyi elvárások felvázolása mellett követelték a belügyminiszter, Fernando Grande-Marlaska lemondását is. A tárcavezető körül a baloldal kormányra kerülése óta folyamatosak a botrányok. Jelenleg a júniusi, melillai határostrom idején bekövetkezett migránstragédia miatt követelik a távozását. 

A mintegy kétezer fő részvételével zajló támadás idején legkevesebb 23 afrikai férfi halt meg. 

Marlaska igyekezett a felelősséget a marokkói csendőrökre hárítani, de az ombudsman vizsgálata szerint a spanyol hatóságoknak is szerepük lehetett a tragikus végkimenetelben, miután megfelelő eszközök híján kövekkel dobálták a migránsokat, hogy így tartsák őket a kerítés túloldalán.

Korábban mindkét testület hangsúlyozta, hogy a belügyminisztérium nem biztosítja számukra a határvédelemhez szükséges eszközöket, sőt a határőrök létszáma is túl alacsony nemcsak Melillánál, hanem a másik, folyamatos migránstámadásoknak kitett Ceuta autonóm város határainál is. 

A melillai tragédia idején mindössze hat rendőr állt a kerítés azon szakaszán, ahol az illegális bevándorlók megpróbáltak átjutni Spanyolországba. 

Végül az irodai dolgozókat mozgósították, hogy segítsenek feltartóztatni az embereket, de ők nem voltak alkalmasak a feladatra, így rövid időn belül megsérültek és kórházba kerültek.

Marlaska azóta sem tisztázta, hogy milyen utasítást adott a keze alatt működő hatóságoknak és az Európai Parlament kérdéseire sem reagál. Szerdán ismét fel kell szólalnia a kongresszus előtt, de ha nem sikerül magyarázatot adnia a történtekre, illetve beszámolnia a fegyveres erők helyzetéről, akkor parlamenti vizsgálóbizottságot állítanak fel ellene.

Borítókép: Illegális bevándorlókat zárnak körül rohamrendõrök, miután több tucat, Európába igyekvõ migráns tört át Marokkóból az arab országot a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítésen 2022. június 24-én. (Fotó: MTI/AP/Javier Bernardo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.