Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a kabuli pakisztáni nagykövetség elleni támadásért

A célpont a képviselet vezetője volt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 04. 10:25
null
Afghan security personnel stand guard in front of the Pakistan embassy in Kabul on May 10, 2016. - US and Afghan forces freed the kidnapped son of a former Pakistani prime minister during a counter-terrorism mission in eastern Afghanistan, NATO said Tuesday, three years after he was kidnapped in a hail of bullets. (Photo by WAKIL KOHSAR / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam nevű terrorista csoport vállalta a felelősséget a kabuli pakisztáni nagykövetség elleni pénteki támadásért – derült ki a militáns szervezet a Telegram üzenetküldő alkalmazáson vasárnap közölt nyilatkozatából. Az írás szerint a támadás célpontja a misszió vezetője volt.

A nagykövetség elleni merényletben megsebesült egy pakisztáni biztonsági őr – közölték tisztviselők.

Az Iszlám Állam azt állította, hogy az akciót két, felfegyverzett tagja hajtotta végre a képviselet udvarán, és az a nagykövet, valamint az udvaron tartózkodó őrei ellen irányult. A csoport nyilatkozatában árulónak nevezte a képviselet vezetőjét. A lövöldözést követően az afgán hatóságok egy gyanúsítottat letartóztattak.

Bár Pakisztán hivatalosan nem ismerte el a tálib kormányt, nagykövetségét nyitva tartotta, miután az iszlamisták 2021 augusztusában visszatértek a hatalomba.

Pakisztán bonyolult kapcsolatban áll a tálibokkal. Iszlámábádot azzal vádolják nemzetközi szinten, hogy titokban segíti a tálibokat az 1990-es évek eleji megjelenésük óta, majd Afganisztán 2001-es amerikai inváziója után is, miközben hivatalosan Washington mellett áll a terrorizmus elleni küzdelemben.

A tálibok 2021 augusztusában tértek vissza a hatalomba Afganisztánban, párhuzamosan az amerikai és külföldi csapatok kivonásával a közép-ázsiai országból.

 

Borítókép: Biztonságiak Pakisztán kabuli diplomáciai képviseletének bejárata előtt 2016. május 10-én. (Fotó: AFP/Wakil Kohsar)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.