Fokozza a katonai jelenlétét Ausztráliában az Egyesült Államok

A Kínával kapcsolatos aggodalmak miatt az Egyesült Államok növeli légi, szárazföldi és tengeri haderejének rotációs jelenlétét Ausztráliában – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden Washingtonban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 07. 9:40
32nd annual Australia - US Ministerial (AUSMIN) consultations at the Department of State
epa10353008 (L-R) Australian Deputy Prime Minister and Minister for Defence Richard Marles, Australian Foreign Minister Penny Wong, US Secretary of State Antony Blinken and US Secretary of Defense Lloyd Austin participate in a news conference following the 32nd annual Australia - US Ministerial (AUSMIN) consultations, at the Department of State in Washington, DC, USA, 06 December 2022. EPA/MICHAEL REYNOLDS Fotó: MICHAEL REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Austin, aki az amerikai és ausztrál miniszterek szokásos éves konzultációján vett részt, hozzátette: Japánt is meghívják, hogy csatlakozzon az ausztráliai közös katonai kezdeményezésekhez. A miniszter az amerikai katonai jelenlét növeléséről további részleteket nem osztott meg.

Az amerikai–ausztrál közös sajtótájékoztatón Austin hangsúlyozta, hogy miközben a régió országai maguk akarnak dönthetni a jövőjükről, Kína lépései fenyegetik a regionális békét és stabilitást az indiai–csendes-óceáni térségben, ideértve Tajvant is, valamint a csendes-óceáni szigetországok és a Kelet- és Dél-kínai-tenger térségében.

A közös nyilatkozatukban kiemelték, hogy

az amerikai hadsereg és az amerikai tengerészgyalogság ausztráliai jelenlétének növelése mellett fejlesztik a bázisokat ellátó repülőtereket, üzemanyag- és lőszerraktárakat telepítenek.

A tajvani külügyminisztérium a találkozóra reagálva kijelentette, hogy a tajvani kormány továbbra is szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és más hasonlóan gondolkodó országokkal a Tajvani-szoros biztonságának védelme és a demokratikus rendszerek és értékek megőrzése érdekében.

Ausztrália északi részén évente több ezer amerikai tengerészgyalogos vesz részt kiképzésen és katonai gyakorlatokban.

A tavalyi AUSMIN konzultáció előtt jött létre az amerikai–brit–ausztrál biztonsági megállapodás, az AUKUS, amelynek keretében Ausztrália atomtengeralattjárókhoz juthat.

Ebben a kérdésben tovább folynak a tárgyalások, Ben Wallace brit védelmi miniszter pedig szerdán személyesen is részt vesz az AUKUS minisztereinek tanácskozásán Washingtonban. Márciusban dől majd el, hogy az ausztrál haditengerészet tengeralattjárói britek vagy amerikaiak lesznek.

Richard Marles ausztrál védelmi miniszter a keddi megállapodással kapcsolatban szintén kiemelte, hogy

ezekre a lépésekre a régióban érintett országok egyensúlyának biztosítása érdekében van szükség.

Marles hozzátette, hogy Penny Wong külügyminiszterrel a napokban Tokióban tárgyal majd arról, hogy Japán vegyen részt több közös, amerikai–ausztrál hadgyakorlaton.

Kína Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere, vasércének felvevőpiaca, de Canberra egyre jobban aggódik Peking katonai ambíciói miatt az indiai–csendes-óceáni térségben.

Borítókép: Richard Marles ausztrál miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter, Penny Wong ausztrál külügyminiszter, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter részt vesz a 32. Ausztrália–Egyesült Államok miniszteri ülésén (AUSMIN) (Fotó: EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.