Lapozó: A svéd miniszterelnök energiatakarékoskodásra szólítja fel a lakosságot

Krízishelyzet Lampedusán · Ötvenhárom kisgyereket menekített ki átmeneti időre egy spanyol civil szervezet Ukrajnából · Fertőző betegségek terjednek a brüsszeli hajléktalan migránsok között · A svéd miniszterelnök energiatakarékoskodásra szólítja fel a lakosságot.

Magyar Nemzet
2022. 12. 09. 16:00
KRISTERSSON, Ulf
Stockholm, 2022. október 14. Ulf Kristersson, a svéd Mérsékelt Párt elnöke a megalakítandó kormányról tartott stockholmi sajtóértekezleten 2022. október 14-én. Svédországban szeptember 11-én tartottak parlamenti választásokat. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekströmer Fotó: Jonas Ekströmer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Krízishelyzet Lampedusán

Újra az összeomlás szélére került a lampedusai befogadóközpont, a bevándorlók folyamatosan érkeznek a délolasz partokhoz. A szigeten található hot spotban több mint ezer személy tartózkodik, miközben az épület befogadóképessége 350 fő lenne. 

A rossz időjárási viszonyok miatt lehetetlenné vált a túlzsúfolt központ tehermentesítése, nem tudták Szicíliába vagy a félsziget belsejébe szállítani a bevándorlókat. 

A tegnapi napon a Louise Michel német felségjelzésű civil hajó is kikötött Lampedusa szigetén, amely 33 egyiptomi hajótöröttet mentett ki a nemzetközi vizeken Líbia közelében. A híradások szerint a Geo Barents és a Humanity 1 civil hajók máris ötszáz bevándorlót vettek fedélzetükre, akik között több nő és kiskorú is van, és jelenleg biztos kikötő megjelölésére várakoznak. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év eleje óta közel 97 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába.

Forrás: ilmessaggero.it

Ötvenhárom kisgyereket menekített ki átmeneti időre egy spanyol civil szervezet Ukrajnából

Hat és tizenkét év közötti ukrán gyerekeket szállítottak Valenciába, akik különböző befogadó családoknál fognak eltölteni másfél hónapot. A Juntos por la vida civil (együtt a civil életekért) nevű szervezet célja az akcióval, hogy a gyerekeket karácsonyra kiszabadítsák a hidegből és a háborúból. Mindannyian hétfőn hagyták el Ukrajnát a fehérorosz és csernovi határhoz közeli Ivankiv területéről, valamint Harkovból, a háború által erősen sújtott területről.

A civil szervezet elnöke, Clara Arnal úgy fogalmazott: ezek a gyerekek olyan körülmények között töltik a mindennapjaikat, amiket elképzelni is nehéz. 

Vannak olyan napok, amikor csak négyórányi áramuk van. A befogadó családok ruhákat, tanszereket készítettek elő nekik, ugyanis több kisgyerek ideiglenesen spanyol iskolában fog tanulni. A szervezet a karácsonyi segélyakció mellett továbbra is humanitárius segélyeket szállít Ukrajna különböző településeire. Legutóbb gyógyszerekkel, élelmiszerekkel, generátorokkal és ruhákkal teli kamiont indítottak útnak Valenciából.

Forrás: antena3.com

Fertőző betegségek terjednek a brüsszeli hajléktalan migránsok között

Hétszáz hajléktalan migráns alszik egy ütött-kopott, rozoga brüsszeli irodaépületben fagypont körüli hőmérsékletben, miután a Belgiumba érkező migránsok regisztrálásáért és ellátásáért felelős kormányhivatal, a Fedasil az ellátórendszer teljes telítettsége miatt már nem tud megfelelő szállást biztosítani sem nekik, sem számos más menedékkérőnek. A Brussels Times beszámolója szerint több ezerre tehető a fedél nélkül tengődő illegális migránsok száma a belga fővárosban. Az északi Schaerbeek kerületben lévő, és lakhatásra alkalmatlan irodaépületbe behúzódó hétszáz migráns között sok a kiskorú is. 

A régió egészségügyi felügyelő bizottsága ellenőrzést tartott a helyszínen, a vizsgálódás után készült jelentés sokkolta a polgármestert, Cécile Jodogne-t. 

A fényképekkel is illusztrált dokumentum többszörösen felülfertőzött nyílt sebekről tanúskodik, valamint a friss megállapítások alátámasztják az Orvosok Határok Nélkül szervezet októberben készített jelentését is. Eszerint a hajléktalan brüsszeli migránsok között találtak tuberkulózisos és diftériás betegeket, valamint rühös embereket. A leletek azt is megerősítették, ahogy a konfirmált eseteken kívül további lappangó tuberkulózisos esetek valószínűsíthetők, valamint számítani lehet a poliovírus okozta járványos gyermekbénulás terjedésére is, mivel az egymással szoros közelségben élő betegek egymásnak adják át a súlyosan fertőző betegségeket. A belga orvosok az épületben lakók mentális egészségével kapcsolatban is riasztást adtak ki. A schaerbeeki polgármesternő elmondta, felháborítja az, ahogy a belga szövetségi kormány (nem) kezeli a migrációs válságot, a krízis megoldása ugyanis a kormány hatáskörébe tartozik, a lehetséges megoldások egyike sem valósítható meg kizárólag önkormányzati szinten.

Forrás: brusselstimes.com

A svéd miniszterelnök energiatakarékoskodásra szólítja fel a lakosságot 

A svéd energiaügynökség, a Svenska Kraftnät korábban már figyelmeztetett arra, hogy a téli csúcsidőszakban áramhiány léphet fel Svédországban, ami azt jelentheti, hogy egyes nagyfogyasztókat és városrészeket időszakosan le kell majd kapcsolni az elektromos hálózatról. Péntek délelőtti sajtótájékoztatóján a kormányfő most azt mondta, „viszonylag akut” a helyzet. Ulf Kristersson hozzátette, a kormány nem akar pánikot kelteni, de el akarják mondani, hogy baj van.

Sok svéd a magas áramár miatt spórolt eddig az árammal. Most arra szeretnénk kérni a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az árammal annak érdekében, hogy csökkentsék az áramszünetek kockázatát

– kérte a miniszterelnök. Az Ebba Busch energiaügyi és ipari miniszterrel és Johan Pehrson munkaerőpiaci miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a villamosenergia-termelés nyomás alatt van. A gyenge szél miatt a vártnál kevesebb áramot termelnek a szélerőművek, miközben az országban működő hat atomreaktorból kettő áll, egy pedig a kapacitása felével üzemel. Ha a helyzet kritikussá válik, a Svenska Kraftnät elindíttathatja az olajtüzelésű Karlshamnsverket erőművet. Ennek készenléti üzembe állítása mindössze két órát vesz igénybe, de egyelőre ez még nem történt meg. A hálózati szolgáltató számít arra is, hogy Dél-Svédországban a hétvégén lesz elég rendelkezésre álló importáram, elsősorban Lengyelországból és Norvégiából. A cég vezérigazgatója azt is hozzátette, hogy továbbra is nagyon magas árakra számíthatnak a svédek.

Forrás: Dagens Nyheter

Borítókép: Ulf Kristersson, a svéd Mérsékelt Párt elnöke a megalakítandó kormányról tartott stockholmi sajtóértekezleten (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekströmer)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.