Országszerte enyhítettek a szigorú zéró-Covid-politikán Kínában

A legnagyobb fellélegzést a tesztelési és karanténkötelezettség puhítása jelentheti a frusztrált lakosság számára.

2022. 12. 07. 16:02
Csaknem három év után országszerte enyhülnek a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett szigorú korlátozások Kínában. Enyhítenek a karanténkötelezettségen és a zárlatokon is – jelentette a Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC) Pekingben 2022.12.07-én. (Forrás: La Tercera /Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Itt volt az ideje, hogy az életünk visszatérjen a normális kerékvágásba” – öntötték el Kína közösségimédia-felületeit a hasonló bejegyzések, miután Peking úgy döntött,  hogy országszerte enyhülnek a koronavírushoz kapcsolódó szigorú korlátozások.

A mai bejelentés értelmében lazítottak a tesztelési és karanténkötelezettségen, valamint ezentúl a zéró-Covid-politika enyhébb változataként már nem egész kerületeket vagy városrészeket zárnak le egy-egy pozitív fertőzött esetén, „csupán” a fertőzéshez köthető lakásokat.

Ez jelentheti a legnagyobb fellélegzést a kínaiaknak, akik ha korábban dolgozni vagy vásárolni mentek, nem lehettek biztosak abban, hogy hazatérhetnek-e, vagy egy esetleges lezárástól tartva mennyi élelmiszert kell felhalmozniuk.

Az Országos Egészségügyi Bizottság (NHC) közleménye szerint a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek és az enyhe tüneteket mutatók ezentúl otthonaikban is karanténba vonulhatnak egy hétre, és nem kell a sokak által túlzsúfoltnak címkézett helyi központokba menniük.

Közölték továbbá, hogy csökkentik a kötelező és tömeges PCR-tesztelés mértékét, amelyet a „magas kockázatú” területeken és iskolákban tartanak meg. Mindemellett a tartományok között utazóknak sem kell kétszer negatív tesztet produkálniuk.

Az NHC a mai napon mintegy 25 ezer új fertőzöttet jelentett, többségük tünetmentes volt.

A szigorú koronavírus-szabályok jelentős enyhítésére a november végi, nagy visszhangot okozó tüntetések után került sor. Noha Kínában is rendszeresek a tüntetések, azok jellemzően helyi ügyekre reagálnak és nem a Kínai Kommunista Párt és annak vezetője, Hszi Csin-ping kínai elnök ellen irányulnak.

A közvélemény frusztrációja és a vírussal nyugati mintára való együttélés igénye mellett a koronavírus-korlátozások enyhítését segíthette a külkereskedelmi forgalom 2020 eleje óta nem látott csökkenése is. A kiábrándító gazdasági adatok pedig Peking rövid és középtávú terveit veszélyeztetik.

Éppen ezért az 1,4 milliárd lakosú Kína minél előbb szeretné újranyitni a határait – ami reálisan jövő év tavaszán lehetséges –, hogy felpörgethesse a gazdaságát. 

Ebben leginkább a mintegy harmincmillió nyolcvan évnél idősebb kínai populáció hetven százalék körüli átoltottsága gátolja. Esetükben ugyanis a vírus széles elterjedése többmilliós halálozást eredményezhet, épp olyat, amellyel Peking korábban a nyugati országokra mutogatva riogatott.

Közben Hszi Csin-Ping kínai elnök megérkezett Szaúd-Arábiába, ahol három napot tölt el. Peking és Rijád a találkozóval a kétoldalú politikai, gazdasági és stratégiai kapcsolatait mélyítené el. A kínai delegáció várhatóan egy harmincmilliárd dollár értékű megállapodást is aláír majd, amely olaj- és gázkincsekért cserébe fejlett technológiát kínál fel a közel-keleti országnak.

 

Borítókép: Csaknem három év után országszerte enyhülnek a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett szigorú korlátozások Kínában. Enyhítenek a karanténkötelezettségen és a zárlatokon is – jelentette a Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC) Pekingben 2022. december 7-én (Forrás: La Tercera/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.