Andrej Babis és Petr Pavel jutott a második fordulóba

Magasabb volt a választási részvétel Csehországban, mint öt évvel ezelőtt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 14. 17:29
BABIS, Andrej
Pruhonice, 2023. január 13. Andrej Babis cseh államfõjelölt, volt miniszterelnök voksol egy pruhonicei szavazóhelyiségben a cseh elnökválasztás kétnapos elsõ fordulójának elsõ napján, 2023. január 13-án. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült megválasztani az új cseh államfőt a közvetlen elnökválasztás szombaton befejeződött kétnapos első fordulójában, a második fordulóba a nyolc jelölt közül Petr Pavel és Andrej Babis jutott be. A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami a nyolc jelölt közül senkinek sem sikerült.

A szavazatok 99,8 százalékának öszeszámlálása alapján a két hét múlva sorra kerülő második fordulóba Petr Pavel nyugalmazott tábornok és Andrej Babis volt kormányfő került. A két vetélytárs közti különbség minimális: Pavel 35,38 százalékot, Babis pedig 35,02 százalékot kapott. A harmadik helyezett Danuse Nerudovára eddig a választók 13,92 százaléka szavazott. A többi jelölt tíz százalékon aluli eredményt ért el.

A választási részvétel 68,25 százalékos volt, ami új rekordnak számít. Öt éve ez a mutató 61,9 százalékot tett ki.

Nagyon örülök. A szoros eredmény komoly munkára ösztönöz a második forduló előtt

– mondta Petr Pavel újságíróknak. A nyugalmazott tábornok egyúttal köszönetet mondott több jelöltnek, Danuse Neroduvának, Pavel Fischernek és Marek Hilsernek, akik felszólították választóikat, hogy a második körben Petr Pavelt támogassák.

Az első elemzések szerint Pavelre elsősorban a nagyvárosok lakói, a sikeres vállalkozók, értelmiségiek és magasabb végzettséggel rendelkezők, míg Babisra a vidékiek, az idősebbek, a nyugdíjasok és a nehezebb szociális helyzetben lévő választópolgárok szavaztak.
 

Borítókép: Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök voksol egy pruhonicei szavazóhelyiségben a cseh elnökválasztás kétnapos első fordulójának első napján, 2023. január 13-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.