Terrortámadásnak minősíthető a spanyol sekrestyés meggyilkolása

Előzetes letartóztatásba került a 25 éves marokkói elkövető, aki többek között egy másik templom plébánosát is megsebesítette.

Magyar Nemzet
2023. 01. 30. 21:00
null
Algeciras, 2023. január 26. Rendõrautó a dél-spanyolországi Algeciras város San Isidro katolikus templománál 2023. január 25-én este, miután egy férfi szúrófegyverrel a templomban levõkre támadt. Az incidensben egy ember vesztette életét, a templom sekrestyése, a plébános pedig súlyosan megsebesült. A marokkói származású gyanúsítottat elfogták. MTI/EPA/EFE/A. Carrasco Ragel Fotó: A. Carrasco Ragel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes letartóztatásba került terrorcselekmény elkövetésének gyanúja miatt a spanyol sekrestyés gyilkosa Madridban. Az ügyben eljáró központi büntetőbíróság szerint a bizonyítékok alátámasztják, hogy a 25 éves marokkói elkövető tette dzsihadista támadásnak minősíthető, amely „a katolikus egyház hitét valló papok” és „a Korán előírásait nem követő muszlimok ellen irányult”. 

A férfi nem volt ismert radikális, a rendőrségi jelentésben szereplő szemtanúk beszámolói szerint az elmúlt egy hónapban változott meg jelentősen a viselkedése – fejtette ki határozatában Joaquín Gadea. 

A bíró az elkövető vallomásából megállapította, hogy az teljesen tudatában volt cselekedetének, amit egyedül hajtott végre, és nem tartozik egyetlen terrorszervezethez sem.

A marokkói férfi múlt hét szerdán támadt rá az egyik algecirasi templomban az esti mise után rendet rakó sekrestyésre. A 65 éves áldozat kimenekült az utcára, de támadója utolérte, és egy bozótvágó késsel megölte. Ezt megelőzően az elkövető egy másik közeli templomban is járt, ahol a plébánost sebesítette meg, de három másik személynek is sérülést okozott. A rendőrség nem sokkal később, a támadások helyszínének közelében fogta el. Azonosításakor kiderült, hogy illegálisan tartózkodik az országban, a hatóságok nyáron indították meg a kitoloncolását kezdeményező közigazgatási eljárást.

Mindig békés együttélés uralkodott az itt élő 129 különböző nemzetiség között – jelentette ki Juan Manuel Moreno, Andalúzia tartomány elnöke utalva arra, hogy a 120 ezer fős dél-spanyolországi Algecirasban soha nem történt még hasonló támadás. A helyi muzulmán közösség vezetői ugyanakkor arról számoltak be, hogy a támadást követően tagjaikat számos fenyegetés érte.

Francisco César García Magán, a spanyol püspöki konferencia főtitkára azt kérte a nyilvánosságtól, hogy „ne démonizáljanak” egyetlen csoportot sem, ne dőljenek be a provokációnak, ne azonosítsák a terrorizmust egyetlen vallással sem.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a spanyol rendőrség figyelte a tettest, mert fennállt nála a radikalizálódás veszélye. A házkutatás során sajtóinformációk szerint terrorszervezetektől származó kiadványokat is találtak. A férfit 2019-ben Gibraltárról már kiutasították, miután illegálisan érkezett oda egy motorcsónakon. Hogy Spanyolországba mikor lépett be, azt nem tudni, viszont szabálytalanul tartózkodott ott. Tavaly júniusban indították el a kiutasítási eljárást, ami azóta függőben volt, ezért a szabad mozgását sem korlátozták. 

A spanyol állampolgárok Twitter-bejegyzéseikben szinte kivétel nélkül a kormány migrációs politikáját és a kiutasításhoz fűződő adminisztratív eljárások lassúságát teszik felelőssé a történtekért.

Többen arról is beszámoltak, hogy az országba illegálisan érkező migránsok tisztában vannak a spanyol törvényekkel, és azt is tudják, hogyan lehet még lassabbá tenni a kiutasítási folyamatot. Sokan már a partot érés előtt megszabadulnak az útlevelüktől, így azonosíthatatlanná válnak, ami hosszú hónapokig tartó kiutasítási procedúrához vezet Spanyolországban.

Írtunk arról is, Szijjártó Péter szombaton közösségi oldalán jelentette ki, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját. 

A külgazdasági és külügyminiszter a bejegyzésében arra utalt, hogy a közel-keleti térség békéjében és stabilitásában is érdekeltek vagyunk. Emlékeztetett, hogy péntek este újabb terrortámadás történt Izraelben, amelyben nyolcan meghaltak és mintegy tucat személy megsebesült. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „Támogatjuk az Ábrahám-megállapodások végrehajtását és továbbvitelét, egyben pedig elismerjük Izrael önvédelemhez való jogát.”

Borítókép: Rendőrautó a dél-spanyolországi Algeciras város San Isidro katolikus templománál (Fotó: MTI/EPA/EFE/A. Carrasco Ragel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.