Többen meghaltak fegyveres merényletben egy jeruzsálemi zsinagógában + videók

Imádkozókra lőtt egy férfi az izraeli Jeruzsálem egyik zsinagógájában. A támadásban legalább heten életüket vesztették és többen megsérültek. A merényletet követően Gázában és az izraeli arab városokban is ünneplésben törtek ki az emberek.

Magyar Nemzet
2023. 01. 27. 20:15
PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT Israeli emergency service personnel and security forces stand near a covered body at the site of a reported attack in a settler neighbourhood of Israeli-annexed east Jerusalem, on January 27, 2023. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP) Fotó: Europress/AFP/Ahmad Gharabli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb hét halálos áldozata és számos sebesültje van annak a fegyveres terrorakciónak, melyet egy jeruzsálemi zsinagógában hajtottak végre – jelentette a 12-es kereskedelmi televízió Izraelben péntek este. A mentőszolgálat szerint többen súlyos sérüléseket szenvedtek, emiatt nem kizárt, hogy az elhunytak száma tovább növekszik. Az MTI közlése szerint a mentősök öt áldozatot a helyszínen halottnak nyilvánítottak, két ember pedig kórházba szállítás után vesztette életét. A mentőszolgálat életveszélyesen súlyos sebesültekről is beszámolt.

A hatóságok közleményére hivatkozva helyi hírportálok arról számoltak be, a merénylő autóval érkezett Jeruzsálem Neve Jakov nevű lakónegyedébe, ahol járművét leállította, majd egy zsinagógában lövöldözni kezdett a szombatot fogadó imádkozókra.

A támadásról Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is értesült, aki a The Jerusalem Post izraeli újság szerint péntek estére helyzetértékelő biztonsági megbeszélést hívott össze.

Halál az arabokra!

– idézte az izraeli lap a helyszínre utazó Itamar Ben-Gvir biztonsági minisztert fogadó tömeget.

A politikus szerint a fegyverviselési törvények megreformálására van szükség annak érdekében, hogy minél többen hordhassanak magukkal fegyvert, így megvédve magukat az esetleges támadásoktól. Itamar Ben-Gvir egyúttal ígéretet tett arra is, hogy biztonságosabbá teszi Izrael utcáit.

A helyi lapok értesülése szerint egy 21 éves férfi az elkövető, aki az iszlamista Hamász szervezet tagja. Fadi Ajas izraeli állampolgár, a kelet-jeruzsálemi Soafat nevű menekülttábor lakója. A férfi a merénylet után megpróbált elmenekülni, egyes feltételezések szerint kifogyott a lőszere és emiatt akart autójával elhajtani. A közeli rendőrőrsről a lövések zajára odasiető rendőr egy önkéntes segítségével a zsinagógától mintegy egy kilométerre megállította. Rövid tűzharc bontakozott ki, melyben a rendfenntartók lelőtték. A hatóságok további terroristákat keresve átvizsgálják a környéket.

Nem sokkal a lövöldözés után a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenínben, a régió déli részén található Hebronban, valamint Izrael arabok lakta városaiban tűzijátékokat lőttek fel.

A gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet szóvivője közölte, a támadás válasz volt az izraeli erőknek a dzseníni menekülttáborban csütörtökön végrehajtott razziájára. Az összecsapásban kilenc palesztin vesztette életét és legalább húszan megsebesültek. 

A Twitterre feltöltött videófelvételek arról árulkodnak, Gázában is ünnepelve fogadták a támadást: az emberek kiözönlöttek az utcákra, tapsolnak, az autókból dudálnak és sorra hallani a felvételeken az „Allah akbar!” kiáltásokat.

Csütörtök este az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer négy, Gázából kilőtt rakétát hatástalanított.

Az első nemzetközi reakciók is megérkeztek a támadással kapcsolatban. Az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője, Vedant Patel együttérzését fejezte ki az izraeli néppel. Azerbajdzsán és Ausztria külügyminisztériuma is közölte, elítélik a támadást és részvétüket fejezték ki a halálos áldozatok családtagjainak.

Borzalmas cselekedet megtámadni a híveket egy zsinagógában, különösen a holokauszt emléknapján

– hívta fel a figyelmet James Cleverly brit külügyminiszter a január 27-ei dátum fontosságára. 2005-ben ugyanis az ENSZ Közgyűlése január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Borítókép: Rendőrök és mentők a támadás helyszínén, Jeruzsálemben 2023. január 27-én (Fotó: AFP/Ahmad Gharabli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.