Világsztárok is fellépnek III. Károly koronázási ünnepségsorozatán

Világsztárokat felvonultató nagyszabású háromnapos ünnepi rendezvénysorozat kíséri III. Károly király koronázását – tájékoztatott a Buckingham-palota. A brit uralkodót és feleségét, Kamillát május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban.

Magyar Nemzet
2023. 01. 22. 11:30
KAMILLA királyné; III. KÁROLY
Sandringham, 2022. december 25. III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné érkezik a királyi család hagyományos karácsonyi templomlátogatására a kelet-angliai Norfolk megyében lévõ téli rezidencia, Sandringham kastélya közelében 2022. december 25-én. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth Fotó: Kirsty Wigglesworth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronázási ünnepségek május 6-án, szombaton délelőtt a király és hitvese egy díszes menet élén a Buckingham-palotából a Westminster-apátságba hajtat. Ott megkoronázzák Károlyt és Kamillát is. A brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a Queen consort, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím és külön királynői korona illeti meg, emellett ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt.

A ceremónia után egy még nagyobb létszámú díszfelvonulást vezetve a királyi házaspár visszatér a Buckingham-palotába. Ezután III. Károly és felesége, valamint a királyi család tagjai megjelennek a palota erkélyén, és üdvözlik a tiszteletükre összegyűlt tömeget.

Másnap, május 7-én, vasárnap nagyszabású koronázási koncertet tartanak a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencián, a London nyugati határában található windsori kastélyban. 

A rendezvényen, amit a BBC brit közszolgálati médiatársaság rendez és közvetít, a legnagyobb világsztárok lépnek majd fel, de a Buckingham-palota még nem hozta nyilvánosságra a résztvevők pontos névsorát. A több ezer fős közönséget a BBC által szervezett országos sorsoláson választják ki, a szerencsés nyertesek mindegyike két ingyenes jegyet kap.

A világsztárok mellett az eseményen fellépnek olyan kórusok, amelyeket Nagy-Britannia által befogadott menekültek alapítottak, de fellépnek az állami egészségügyi szolgálat (NHS), valamint a LMBTQ-közösség tagjaiból verbuválódott énekegyüttesek is.

A nagyszabású rendezvények központi elemei közé tartozik majd a Nagy koronázási ebédek elnevezésű utcabálsorozat, amit országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek szintén a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel.

Soron kívüli munkaszünetet hirdetett a brit kormány május 8-ra, hétfőre, amikor a jótékonykodásé lesz a főszerep.

III. Károly király életének 75. évében jár, így az angol-brit monarchia évezredes történetében ő lesz a legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak. 

Édesanyja hatalmas pompával kísért koronázási szertartása háromórás volt, a ceremóniára csaknem kilencezren voltak hivatalosak. Az udvar már jelezte, hogy III. Károly májusi koronázási ceremóniája rövidebb, külsőségeiben szerényebb lesz és sokkal kevesebb meghívott vendég előtt tartják.

A London közepén, a parlamenttel szemben található Westminster-apátság több mint kilencszáz éve az angol-brit uralkodók koronázó temploma. Ott koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után mintegy másfél évvel az akkor 27 éves II. Erzsébet királynőt, III. Károly édesanyját is, aki életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án hunyt el a skóciai Balmoral kastélyban. A hagyomány szerint attól a pillanatól a trónörökös, Károly a brit uralkodó.

A közelmúltban megírtuk, hogy a brit kormányt is bevonhatják a királyi családon belüli viszálykodásába, a Buckingham-palota tisztviselői szerint ugyanis Rishi Sunak kormányfőnek kell döntenie abban a vitában, hogy meghívják-e Harryt édesapja, III. Károly király és felesége, Kamilla királyné koronázási ceremóniájára.

Harry herceg önéletrajzi könyvének megjelenése óta a feszültség egyre nő, a királyi családhoz közel álló források pedig úgy vélik, mindezt tovább szítaná, ha az uralkodó utasítaná el, hogy fia ott legyen a májusi 6-i szertartáson a Westminster-apátságban. 

Borítókép: III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.