Az Egyesült Államokban volt a legtöbb cápatámadás tavaly

Csökkent a nem ember provokálta cápatámadások száma 2022-ben az egész világon a nemzetközi cápatámadás-adatbázis (International Shark Attack File, ISAF) szerint.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 02. 07. 11:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Floridai Egyetem által vezetett adatbázis alapján tavaly 57 kiprovokálatlan cápaharapás történt, ez az elmúlt évtized legalacsonyabb száma, ugyanannyi, mint a 2020-as érték. Öt támadás végződött halálozással, ami néggyel kevesebb, mint 2021-ben, és öttel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A balesetek többsége, 41 támadás az Egyesült Államokban történt, köztük 16 Florida partjainál. 

Ausztrália a második a sorban, ott kilenc esetben támadt cápa emberre tavaly.

Az ember által nem provokált támadások száma jóval az elmúlt évtized 74-es átlaga alá esett 2022-ben. A 2020-as nagy csökkenés valószínűleg a pandémia miatti utazási korlátozások és strandbezárások következménye.

A világ óceánjaiban élő cápák száma csökkent, ez is hozzájárulhatott a tavalyi csökkenéshez. Egyes országok strandjain, mindenekelőtt Ausztráliában szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, ez is szerepet játszhatott a halálos áldozatok számának mérséklődésében

– mondta Gavin Naylor, a floridai természettudományi múzeum cápakutató programjának igazgatója.

Az ISAF adatbázisa tavaly 32 provokált támadást is rögzített, ezek akkor fordulnak elő, amikor az ember kezdeményezi a kapcsolatot a ragadozóval. A vízi sportokat űzők számához képest a cápatámadások kockázata rendkívül alacsony – közölte az egyetem.

Ahogy a Magyar Nemzet korábban megírta, cápatámadásban vesztette életét egy kamasz lány szombaton egy nyugat-ausztráliai folyóban, körülbelül két és fél kilométerre a tengertől.

A 16 éves lány a Perth városán át az Indiai-óceánba ömlő Swan-folyón vízirobogózott barátaival, amikor a tragédia történt.

A rendőrség szerint egy csapat delfint láttak a közelben, és a lány vélhetően azért szállt le a vízirobogójáról és ment bele a vízbe, hogy a játékos állatokkal együtt úszkáljon, ám egy ismeretlen fajhoz tartozó cápa megtámadta.

A lányt életveszélyes harapásos sérülésekkel emelték ki a folyóból, és bár a hamar kiérkező mentők megpróbálták újraéleszteni, nem tudták megmenteni.

Halászok, vízi rendőrök és más szakértők szerint szokatlan, hogy egy cápa ilyen messzire felússzon a folyón.

Az ABC televízió szerint két éve egy bikacápa sebesített meg súlyosan egy úszó férfit a Swan-folyóban.

A Swan-folyón ez volt az első halálos cápatámadás 1923 januárja óta, amikor egy 13 éves fiút marcangolt szét egy ragadozó. Ausztráliai folyóban legutóbb 1960-ban ölt meg embert cápa, akkor egy 3,3 méteres bikacápa támadt rá egy búvárra Sydney térségében.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.