Az Európai Unió ezúttal 400 millió euróval támogatja Ukrajnát

A támogatásból 100 millió euró humanitárius segély.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 02. 13:08
HAHN, Johannes
Brüsszel, 2023. február 2. Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelõs tagja felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2023. február 2-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió üzenete világos: továbbra is támogatja Ukrajnát mindaddig, amíg arra szükség van

 – szögezte le Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió pénteken további 400 millió euró (mintegy 160 milliárd forint) támogatást fog bejelenteni Ukrajna számára a Kijevben tervezett EU-Ukrajna csúcstalálkozón. 

Ebből 100 millió euró humanitárius segély, 300 millió euró pedig a kétoldalú együttműködést segíti majd. 

Johannes Hahn azt is jelezte Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, hogy a kijevi értekezleten olyan intézkedésekről is egyeztetnek majd, amelyek elősegítik, hogy Kijev mihamarabb közelíthesse jogrendjét az uniós szabályokhoz.

 Az ukrán gazdaság mielőbbi talpra állásához szükséges programokat is megvitatják majd, közölte. 

Az uniós biztos fontosnak nevezte, hogy az EU folytassa Ukrajna pénzügyi, katonai, gazdasági, diplomáciai és humanitárius támogatását, amivel a közösség megpróbálja ellensúlyozni az orosz agressziót.

Úgy fogalmazott az uniós biztos, hogy

 Ukrajna jövője Európában van, erről júniusban döntés is született, amikor az EU megadta az országnak az uniós tagjelölti státust

Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság a teljes folyamat ideje alatt támogatni fogja Kijevet a szükséges reformok megvalósításában. 

Hahn arra is ígéretet tett, hogy az Ukrajnában elkövetett orosz atrocitások kapcsán minden esetet felülvizsgálnak, a felelősöket pedig elszámoltatják. 

DEUTSCH Tamás
A békét és a tűzszünetet sürgette Deutsch Tamás a az Európai Parlament plenáris ülésén Fotó: Szigetváry Zsolt

A plenáris ülésen szintén részt vevő Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában kijelentette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót, és a megtámadott oldalán áll. Magyarország kiáll Ukrajna függetlensége és a területi egysége mellett, és támogatja Ukrajna európai uniós tagságát is. Arra is kitért, hogy a háború kezdete óta 

Magyarország erején felül támogatja Ukrajnát: a magyar humanitárius segélyprogram keretében ez idáig több mint egymillió ukrajnai menekültet fogadott be Magyarország.

Deutsch Tamás emlékeztette az EU-t továbbá arra, hogy az első szankciós csomag bevezetésekor azt mondták: a megszorító intézkedések hatására Moszkva kénytelen lesz befejezni a háborút, a háború azonban nem hogy nem ért véget, hanem brutálisabb, mint valaha – mondta, ezt követően a békét és a tűzszünetet sürgette. 

Borítókép: Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelős tagja felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2023. február 2-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.