Azeri földgázvásárlásról tárgyal Szijjártó Péter Bakuban

A miniszter részt vesz a déli földgázfolyosó megépítésével és a Kaszpi villamos vezeték létrehozásával foglalkozó miniszteri tanácsok ülésén.

Magyar Nemzet
2023. 02. 02. 21:54
null
Fotó: BORSOS MATYAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter a ma estét Bakuban tölti, holnap ugyanis ott üléseznek a déli földgázfolyosó megépítésével és a Kaszpi villamos vezeték létrehozásával foglalkozó miniszteri tanácsok – számolt be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter, aki délkelet-európai kollégáival is találkozik.

A megnövelt mennyiségű azeri kitermelésből származó földgáz megvásárlása a legreálisabb forgatókönyv az új közép-európai földgázforrások tekintetében

– mutatott rá. „Reméljük, érdemi előrelépést fogunk tudni elérni a diverzifikációs tervek konkretizálása terén” – jelentette ki.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szijjártó Péter bejelentette: tovább bővül minden idők legnagyobb, magyar közlekedésipari megrendelése. Az egymilliárd eurós beruházás mintegy 1,1 milliárd euróra nőtt, ugyanis az eddigi 1300 vasúti kocsin felül újabb ötvenet rendel az egyiptomi vasúttársaság egy alapvetően magyar konzorciumtól. A miniszter sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy tavaly csúcsot döntött a magyar–egyiptomi agrárkereskedelmi forgalom, értéke 80 százalékos bővülést követően megközelítette a 30 millió dollárt. Úgy fogalmazott: az együttműködés legfontosabb területe az energetika, mivel mindkét ország a nukleáris energiára helyezi a hangsúlyt az ellátásbiztonság és a zöldátmenet terén.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra is, hogy Egyiptom a földgázvásárlással kapcsolatban is megoldást jelenthet.

Kifejtette: a szállítás jelenleg cseppfolyósított formában lehetséges, de tervben van egy európai uniós támogatású gázvezeték építése is Dél-Európában.

Borítókép: Szijjártó Péter Bakuban (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.