Egész éjjel kutattak, meghaladta a tízezet a földrengés áldozatainak száma

Félő, hogy a romok alól újabb holttestek kerülnek elő. Túlélőket egyre nehezebb lesz találni.

Magyar Nemzet
2023. 02. 08. 8:32
null
Kahramanmaras, 2023. február 7. Túlélõk után kutatnak mentõalakulatok tagjai összedõlt épületek romjai között a délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 7-én. Elõzõ nap hajnalban több erõs földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erõsséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Törökországban 4758 összedõlt épületbõl közel 8000 túlélõt mentettek ki. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerda reggeli adatok szerint a hétfői pusztító földrengés áldozatainak száma már meghaladta a 11 ezret: Törökörszágban legalább 8754-en, Szíriában több mint 2547-en haltak meg. A hatóságok szerint félő, hogy ez a szám tovább emelkedhet még, ahogy újabb holttestek kerülnek elő a romok alól.

A mentőalakulatok versenyt futnak az idővel: a kutatásban az első 24 óra a legkritikusabb.

A munkáltatokat hátráltatja, hogy a katasztrófa óriási területet – csak Törökországban 110 ezer négyzetkilométert – érint, és az időjárás is hideg, csapadékos. Az alábbi, az egyik legsúlyosabban érintett tartományban, Hatayban drónnal készített felvételen is látszik, milyen óriási a pusztítás, milyen temérdek romot kellene átvizsgálni:

Az MTI tudósítása szerint Recep Tayyip Edogan is elismerte, hogy a mentési munkálatokat az első nap több nehézség hátráltatta, főként, ami a repülőtereket és az utakat illette, de a második napra és mostanra urai lettek a helyzetnek. Hozzátette ugyanakkor, hogy az üzemanyag-ellátással továbbra is gondok vannak a katasztrófa sújtotta térségben. A török vezető beszédében arra kérte a lakosságot, hogy ne üljön fel a provokációknak, és a katasztrófavédelem tájékoztatását kövesse. – Ma az egység, a szolidaritás ideje van – figyelmeztetett.

Egyúttal azt üzente a helyieknek, hogy ne aggódjanak, senkit nem hagynak az utcán. 

– Akik igénylik, és nem elégedettek a sátorral, Antalya tartomány és Mersin tartomány hoteleiben tudnak szállást biztosítani a számukra – jelezte. A földrengések sújtotta dél- és délkelet-törökországi régióban rengeteg ember nem szándékozik elhagyni a helyszínt, mert közeli hozzátartozói még mindig a romok alatt vannak.

 

A török elnök bejelentette, hogy a károsult családoknak 10 ezer líra (mintegy 192 ezer forint) anyagi támogatást nyújt a kormányzat.

 

A mentési munkálatok mellett megkezdik a romok eltakarítását is – közölte, majd jelezte: az a céljuk, hogy egy éven belül új házakat építsenek minden érintett tartományban.

Azért akadnak példák szerencsés megmenekülésekre, és már a magyar mentőcsapatok is belevetették magukat a munkába. A Hunor mentőszervezet már 12 túlélőt és hét holttestet emelt ki a romok alól Törökországban.

A Baptista Szeretetszolgálat kedd este adta hírül, hogy a speciális mentőcsapatnak sikerült egy fiút kimentenie a törökországi Antakyában. Tájékoztatásuk szerint körülbelül kétezer házat kell átnézniük a településen, ahol még nagyon sok ember rekedhetett a romok alatt. 

A keresőkutyák négyórás váltásokban kezdtek dolgozni, egyszerre négyen. 

A TRT World török közszolgálati csatorna híradása szerint Szíriában egy újszülöttet mentettek ki a romok alól, testén még ott volt a köldökzsinór, édesanyját azonban már sajnos nem sikerült megmenteni.

Törökország óriási erőket mozgósít a mentésre, több mint 64 ezren dolgoznak éjt nappallá téve, közülük több mint ezren külföldiek. A háború, szankciók és aszály sújtotta Szíriában nehezebb a helyzet. Az ország kormányerők, illetve lázadók uralta részét egyaránt érintette a földmozgás, ráadásul a külföldi csapatok és a segély is nehezebben jut el hozzájuk. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyike azon szervezeteknek, amelyek azonnal a helyszínre siettek.

 

Borítókép: Túlélők után kutatnak mentőalakulatok tagjai összedőlt épületek romjai között a délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 7-én (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.