ENSZ-főtitkár: Évtizedek óta nem volt ilyen nagy egy atomháború veszélye

Aggodalmát fejezte ki az ukrajnai háború eszkalációja miatt António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn a világszervezet közgyűlésén New Yorkban.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 02. 06. 23:00
null
Donyeck megye, 2023. január 29. Ukrán katona pihen, mielõtt a frontra indul csapatával a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. január 28-án. MTI/AP/Andriy Dubcsak Fotó: Andriy Dubcsak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ukrán népnek temérdek szenvedést okoz az orosz invázió, melynek alapvető globális következménye is vannak” – jelentette ki a világszervezet vezető diplomatája. „Attól tartok, a világ nem alva járva, hanem tágra nyílt szemekkel botorkál bele egy nagyobb háborúba” – hangsúlyozta Guterres. 

 

Mint mondta, csaknem egy évvel az ukrajnai orosz invázió kezdetét követően a béke kilátásai egyre kisebbek, miközben a konfliktus további elmérgesedésének esélye nő. Hozzátette: évtizedek óta nem volt ilyen nagy egy atomháború veszélye, amely véletlenül vagy akár szándékosan is kitörhet. „A világnak békére van szüksége Ukrajnában” 

– szögezte le Guterres.

A Ukrajnában dúló háború kapcsán látott napvilágot a hír, miszerint az ukrán–magyar határtól alig pár száz méterre parkoltatják a hatóságok azokat a vonatokat, amikben a háború áldozatainak holttestei vannak.

A helyiektől származó információk szerint már annyi a háború halálos áldozata, hogy vasúti kocsikban tárolják őket, egy vagonban 4-500 tolttest is lehet. Eddig egyedül az arab Al Jazeera közölhetett felvételeket erről, abban a vagonban viszont  állítólag nem ukránokat, hanem orosz katonákat őriztek. Több, a magyar határhoz közel lévő, magyarok lakta településen is tudnak ilyen vagonokról az ott élők. A TV2 Tények korábbi riportja szerint a helyiek gyakran érzik a halott katonáknak a szagát a levegőben.

Borítókép: Ukrán katona pihen, mielõtt a frontra indul csapatával a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. január 28-án. (Forrás: MTI/AP/Andriy Dubcsak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.