Megérkezett az első járőrhajó a líbiai parti őrséghez, amelyet a V4-ek finanszíroztak

Az emberkereskedelem feltartóztatását és a partok ellenőrzését szolgálja a visegrádi négyek támogatásával elkészült járőrhajó, amelyet a líbiai külügyminiszter, Nadzsla el-Mangús hétfőn este vett át Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Várhelyi Olivér európai biztos jelenlétében a venetói Adria egyik hajógyárában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 07. 12:17
null
Messina, 2022. október 26. Európába igyekvõ 255 illegális bevándorlóval a fedélzetén érkezik a szicíliai Messina kikötõjébe a Monte Cimone, az olasz pénzügyõrség járõrhajója 2022. október 26-án. A pénzügyõrség, az olasz parti õrség és a Frontex hajói 1350 migránst vettek fedélzetükre a Földközi-tengeren. MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi Fotó: Carmelo Imbesi

Az emberkereskedelem feltartóztatását és a partok ellenőrzését szolgálja a visegrádi négyek támogatásával elkészült járőrhajó, amelyet a líbiai külügyminiszter, Nadzsla el-Mangús hétfőn este vett át Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Várhelyi Olivér európai biztos jelenlétében a venetói Adria egyik hajógyárában.

A líbiai hatóságok számára gyártott, TS-LCG 300 típusú hajó ugyanolyan, amilyet az olasz pénzügyőrség és parti őrség használ a földközi-tengeri keresési és kutatási műveleteiben.

A könnyűfém hajó, amelyet a szakemberek elsüllyeszthetetlennek neveznek, húsz méter hosszú, hat méter széles, kétszáz embert képes szállítani.

A ünnepélyes átadáson Nadzsla el-Mangús átvette a hajó kulcsait.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja elmondta, ez az első hajó, amelyet teljes egészében a visegrádi országok finanszíroztak.

Emlékeztetett, hogy a V4-ek 2017-ben tettek egy harmincötmillió eurós felajánlást, miszerint négy hajót szállítanak le az olasz hatóságokkal közösen a líbiai parti őrségnek. Hangsúlyozta: 

a hajók célja, hogy a líbiai parti őrség maga végezze el azt a feladatot, amelyet minden ország ellát, vagyis megvédje határait, és kimentse saját tengeri övezetéből a bajba jutott embereket.

Várhelyi Olivér úgy vélte, a járőrhajók jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy 

az illegális migrációt fel tudjuk számolni a tengeren, illetve elzárjuk azokat a csatornákat, amelyeket az embercsempészek és a szervezett bűnözői csoportok használnak saját gazdagodásukra.

Kifejtette: a konkrét, terepen történő cselekvés hozzájárulhat ahhoz, hogy gyorsan változzon a helyzet. Közölte, hogy a Nyugat-Balkánon is megemelik a határvédelmet szolgáló anyagi forrásokat annak érdekében, hogy minél gyorsabban visszaszállítsák a küldő országokba azokat az embereket, akiknek nincs joguk menedékstátusra. 

Ez a folyamat Boszniában már elkezdődött, és nagyon reméljük, hogy a Nyugat-Balkán többi részén is hasonló eredményről fogunk tudni beszámolni, az érkezések számának és annak a nyomásnak a csökkenésével, amely Magyarországra és a többi európai országra nehezedik az illegális migráció miatt

 – mondta Várhelyi Olivér.

A líbiai diplomácia vezetőjének átadott hajó egy közel 10,5 millió eurót érő rendelés része. A római belügyminisztérium és a parti őrség 2022-ben kötött szerződést Adria hajógyárával három járőrhajó megépítésére: a mostani, első hajót év végéig másik kettő követi, valamint két használt hajót is átadnak Líbiának.

A V4-ek mellett a finanszírozásban jelentős szerepet vállalt az Európai Unió, valamint Olaszország, amely részt vesz a líbiai parti őrség kiképzésében, és biztosítja a hajók karbantartását is.

Nadzsla el-Mangús kijelentette, hogy a járőrhajók megerősítik Líbia szerepét a Földközi-tengeren.

Antonio Tajani megjegyezte, hogy Líbia az első számú kiindulási pontja a Földközi-tengeren érkező migránsoknak, és stratégiai szerepet tölt be az emberkereskedők elleni fellépésben. Tajani úgy látta, a líbiai hatóságok erőfeszítéseket tettek, de a migrációs áramlat mérete továbbra is magas.

A hajógyár közelében tüntetés zajlott a Mediterranea olasz civil szervezet kezdeményezésére. A tüntetők szégyennek nevezték, hogy Európa segítséget nyújt Líbiának a menekülők visszatartásában. A kevesebb mint ötven tüntető az kiabálta: „mindannyian illegális bevándorlók vagyunk, Európa legyen határok nélküli”.

Borítókép: olasz járőrhajó migránsokkal a fedélzetén (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.