Washington a tavasszal fokozódó harcokra képzi ki az ukrán katonákat

John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő szerint a Pentagon Ukrajna területén kívül zászlóaljszintű kiképzést nyújt az ukrán haderőnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 09. 9:32
null
Salisbury-síkság, 2023. február 1. Ukrán katonák az angliai Wiltshire grófságban elterülõ Salisbury-síkságon, ahol az ausztrál hadsereg segít a brit fegyveres erõknek az ukrán katonák kiképzésében 2023. február 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/PA pool/Ben Birchall Fotó: Ben Birchall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok a tavasszal várhatóan fokozódó harcokra Ukrajnán kívül készíti fel az ukrán haderő egyes egységeit − közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora szerdán.

John Kirby az amerikai kül- és biztonságpolitika irányairól szóló sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ukrán fél jelezte: fejleszteni szeretné összfegyvernemi műveleti képességeit, ezért az amerikai védelmi minisztérium Ukrajna területén kívül zászlóaljszintű kiképzést nyújt. Megjegyezte, hogy az összfegyvernemi műveletek lehetővé teszik nagyobb katonai egységek összehangolt műveleteit nyílt színen. Ezt figyelembe véve tartalmaztak a legutóbbi katonai támogatási csomagok Bradley és Stryker típusú páncélozott járműveket − fűzte hozzá.

A fehér házi illetékes felhívta a figyelmet arra, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást folyamatosan a változó helyzethez igazítják: a háború kezdetén ezért tankelhárító Javelin rakéták voltak a szállítások homlokterében, később viszont a légvédelmi rakéták és a nagyobb hatótávolságú tüzérségi eszközök. 

Megismételte, hogy szinte napi kapcsolatban vannak az ukrán féllel.

A vadászrepülőkre, köztük az amerikai F–16-osokra vonatkozó ukrán igénnyel kapcsolatban John Kirby úgy fogalmazott, hogy nem szeretne elébe menni semmilyen, a jövőbeli biztonsági támogatásra vonatkozó bejelentésnek, és valós időben folytatják a tárgyalásokat arról, hogy az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei milyen további képességekkel tudják ellátni Ukrajnát.

A háború lehetséges lezárásával kapcsolatban a nemzetbiztonsági koordinátor úgy vélte: minden, ami a Kreml felől látszik, arra utal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök folytatni szándékozik a háborút, ezért az Egyesült Államok és más országok nem tudnak mást tenni, mint megadni a támogatást Ukrajna számára, hogy képes legyen a harcmezőn sikereket elérni.

Borítókép: ukrán katonák az angliai Wiltshire grófságban elterülő Salisbury-síkságon, ahol az ausztrál hadsereg segít a brit fegyveres erőknek az ukrán katonák kiképzésében 2023. február 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/AP/PA pool/Ben Birchall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.