Minden tagállamban védené a szivárványcsaládokat az uniós biztos

Az olaszok viszont leszögezték: a családpolitika tagállami hatáskör.

2023. 03. 22. 17:19
lmbtq italy
A participant holds a placard reading "More boobs less Meloni" (Più tette meno Meloni) during the Aversa Pride parade in Aversa, Southern Italy, on June 25, 2022. (Photo by Eliano Imperato / Controluce via AFP) Fotó: Eliano Imperato / Controluce via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós nyomással szélesítenék ki az LMBTQ-közösség jogait Olaszországban. Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos ugyanis világossá tette: 

szerinte minden tagállamnak kötelező jelleggel biztosítania kellene a szivárványcsaládok számára mindkét szülő feltüntetését az anyakönyvi kivonatban.

Az uniós politikus az olasz ellenzéki Öt Csillag Mozgalom kérdésére válaszolva fejtette ki, hogy szerinte az európai tagországok mindegyikében ugyanazokat a jogokat kellene biztosítani a másnemű családok gyermekeinek. A vita gyökere, hogy a baloldal nagy felháborodására az olasz szenátus döntése értelmében az azonos nemű párok esetében csak az egyik szülőt kell feltüntetni a születési anyakönyvi kivonatban.

Az ellenzéki párt politikusai szerint a Giorgia Meloni vezette kormánynak nem szabadna figyelmen kívül hagynia az uniós jogszabályokat, és fel kellene hagynia az LMBTQ-közösségek „üldözésével”. Képviselőik abban reménykednek, hogy brüsszeli nyomással véget vethetnek a napokban berobbant, véleményük szerint haszontalan és káros politikai vitának.

REYNDERS, Didier
Didier Reynders uniós biztos. Fotó: Olivier Hoslet

Több kormánypáti képviselő és szenátor viszont azonnal jelezte: nem áll szándékukban engedni az uniós nyomásnak, nem fognak visszalépni korábbi döntésüktől. 

Olaszország nem diszkriminatív megfontolásból, hanem az anyák méhét áruba bocsátó borzalmas üzletág ellen veszi fel a küzdelmet, amikor megtagadja, hogy mindkét szülő nevét feltüntessék az anyakönyvi okiratokban!

 – figyelmeztetett Maurizio Gasparri, a Hajrá, Olaszország! szenátora. 

– Olaszország szuverén állam és kiáll saját meglátása és értékítélete mellett. Az anyák és apák szülői szerepe természeti törvény, mely felülír bármifajta olasz és az európai jogszabályt. A családjog nem uniós kompetencia, ez esetben pedig ellentmondásba is kerül az olasz jogszabályokkal – értett egyet Marco Scurria, az Olasz Testvérek párt szenátora. 

Lucio Malan, az Olasz Testvérek párt felsőházi frakcióvezetője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a tagállamoknak jogukban áll, hogy önállóan döntsenek, és ne európai normatívák írják elő, hogyan kell eljárniuk családjogi kérdésekben, különösen a szivárványcsaládok esetében. 

A legnagyobb kormánypárt szenátora azt az abszurd példát hozta fel, hogy gondoljunk csak bele, mi történne, ha a 27 tagállam valamelyike jogerőre akarná emelni a többnejűséget vagy a kiskorú lányok házasságát. 

– Ezekben az esetekben is kényszeríteni lehetne az többi tagállamot, hogy kövesse a gyakorlatot? – vetette fel. Az olasz szenátus döntését magyarázva elmondta, a kormánytöbbség azért buktatta meg az európai rendeletet, mert az szembemegy az olasz jogszabályokkal. Az olasz törvények szerint egy gyermeknek joga van egy anyához és egy apához, az örökbefogadás olyan esetekre vonatkozik, ha valamelyik szülő hiányzik egy családból. – Egy gyermeknek csak egy anyja és egy édesapja lehet, nem kettő. A baloldali napilapok diszkriminációként kommentálták a szenátus döntését, de nincs szó semmifajta negatív megkülönböztetésről. Nem emelhetnek panaszt pont azok, akik egy gyermeket megfosztanának az apjától, vagy az anyjától. Inkább az nevezhető diszkriminációnak, ha egy másnemű pár megvásárol egy gyermeket, akit később megfoszt édesanyjától. Egyetlen törvény sem állíthat olyan őrültségeket, hogy a gyermekek két anyától, vagy két apától is származhatnak – magyarázta.

Borítókép: Több mellet, kevesebb Melonit! – üzeni egy felvonuló az olaszországi pride felvonuláson (Fotó: Eliano Imperato/Controluce via AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.