Nem mer Malmőbe utazni a Koránt égető politikus

Rasmus Paludan szerint a rendőrség nem tudja garantálni a biztonságát.

2023. 03. 22. 15:36
Denmark Paludan
Denmark-Paludan Fotó: OLAFUR STEINAR RYE GESTSSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte híres lett az a dán–svéd politikus, aki miatt Recep Tayyip Erdogan török elnök januárban kijelentette, nem számíthat Svédország Törökország támogatására a NATO-csatlakozási folyamatban. Rasmus Paludan az év elején Koránt égetett a stockholmi török nagykövetség előtt, ami a muszlim többségű országban is kiverte a biztosítékot; több helyen indulatos demonstrációkkal és a svéd zászló elégetésével válaszoltak. A török elnök bejelentését követően több ilyen eseményt nem is engedélyezett a rendőrség Paludan számára idén tavasszal, és most úgy tűnik, többet nem is kíván ilyeneket tartani a félig svéd politikus, legalábbis Svédországban.

Paludan nem idén kezdte provokatív performanszait – amelyeket ő pártjának, a Szigorú Kurzus (Stram Kurs) választási gyűléseinek hív –, hanem már tavaly is több tucat alkalommal égetett Koránt Svédország-szerte, melyeket a rendőrség rendre nagy erőkkel biztosított.

Sokan úgy gondolják, hogy részben tevékenységéhez köthetőek a 2022 húsvétján kitört véres zavargások több svéd városban, melyekben több mint 160 rendőr sérült meg, ugyanakkor ezt a vélekedést sokan cáfolták azóta.

Protest against Sweden over desecration of the holy Koran
Ellentüntetés Iránban. Fotó: Abedin Taherkenareh

A támadások kövekkel és Molotov-koktélokkal elsősorban a rendőrök ellen irányultak, az elkövetők különféle bevándorló-hátterű bűnbandák tagjai voltak, akik „meg akarták mutatni”, hogy a rendőrségnek nincsen hatalma felettük. 

A napokig tartó zavargásokat a rendőrség a modern idők legvéresebb erőszakhullámának tartja, ezzel összefüggésben több tucat fiatalt tartóztattak le, és néhányukat már el is ítéltek, a legutóbb szerdán. A bíróság előtt álló tíz személy az elkövetés idején mind 18 év alatti volt, közülük heten kaptak – meglehetősen enyhe – büntetést. A fiatalkorúak Navestadban vettek részt a „felkelésben”, amely két napon át tartott, hevességéről pedig sokat elmond, hogy a rendőrség összesen 38 éleslőszeres lövést adott le, az egyiktől egy 28 éves férfi is életét vesztette.

Rasmus Paludant is meggyanúsították a múlt héten. A malmői bíróság népcsoport elleni gyűlöletkeltéssel vádolta meg a politikust a malmői Korán-égetése kapcsán. Az ügyész szerint azért csak most vádolták meg, mert a nyomozás túl sokáig húzódott, ami többek között annak köszönhető, hogy fenyegetettség miatt a rendőrségnek több biztonsági intézkedést is kellett foganatosítania. 

A Dániában élő Paludan a svéd köztelevíziónak azt mondta, hogy nem fog megjelenni a malmői tárgyaláson, mert szerinte a rendőrség nem tudja garantálni a biztonságát a városban – telefonon viszont rendelkezésre áll.

A szélsőséges politikus arról is beszélt, hogy belátható időn belül nem megy Svédországba, mert szerinte a svédek nem értették meg az üzenetét. A rendőrség friss adatai szerint Paludan tavaly április és szeptember közötti „választási gyűlései” 84 millió svéd koronájába (hárommilliárd forint) kerültek az adófizetőknek.

Borítókép: Rasmus Paludan akciózik a koppenhágai török nagykövetség előtt (Fotó: Ritzau Scanpix via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.