Veszélyes vírus terjed Afrikában

Újabb, Marburg-vírussal fertőzött emberekről kapott híreket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Egyenlítői-Guineából, és Tanzániában is találtak további járványgócot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 30. 9:40
Marburg virus, illustration
Illustration of the Marburg virus, a tubular RNA (ribonucleic acid) virus which belongs to the Filoviridae family. It is responsible for Marburg haemorrhagic fever in humans. Symptoms includefever, muscle pain, rash, diarrhoea and haemorrhage. (Photo by THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRA / TLE / Science Photo Library via AFP) Fotó: Science Photo Library via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyenlítői-Guineából kilenc esetet jelentettek hivatalosan, ezért a WHO főigazgatója felszólította a kormányt, hogy regisztrálja a szervezet tudomására jutott fertőzéseket. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz rámutatott: a hatóságok által jelentett hét halálos áldozatot három különböző, egymástól százötven kilométerre található tartományban regisztrálták, így a vírus vélhetően ezek között a régiók között is terjedt.

Egyenlítői-Guinea egészségügyi minisztériuma később közölte, hogy a járvány kitörése óta tizenhárom fertőzöttet azonosítottak. Az országban a hatóságok februárban jelentették be a járványt, amely az első az ország történetében.

A Marburg-vírus, hasonlóan az ebolához, denevérektől származik, és közeli érintkezés útján terjed testnedveken vagy fertőzött felületeken, például ágyneműn keresztül. Kezelés, orvosi ellátás nélkül az esetek 88 százaléka lehet végzetes. 

A vírus ellen nincs engedélyezett védőoltás, de a kiszáradás elleni kezelés javítja a túlélés esélyeit.

Marburg-járványt vagy egyes eseteket korábban Angolában, Kongóban, Kenyában, Dél-Afrikában, Ugandában és Ghánában mutattak ki – ismertette az MTI.

Borítókép: a Marburg-vírus (Forrás: AFP/Science Photo Library/Thom Leach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.