Váratlan döntés: távozik a Fox Newstól Tucker Carlson

A Fox News meglepő döntése ma nem az egyetlen: a CNN is elbocsátotta egyik ismert műsorvezetőjét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 24. 20:33
Tucker Carlson beszélget a résztvevőkkel a 2022-es AmericaFest rendezvényen az arizonai Phoenix Convention Centerben. (Fotó: Wikimedia Commons / Gage Skidmore)
Tucker Carlson beszélget a résztvevőkkel a 2022-es AmericaFest rendezvényen az arizonai Phoenix Convention Centerben. (Fotó: Wikimedia Commons / Gage Skidmore)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozni kényszerül az amerikai televíziózás két ismert személyisége, Don Lemon, a CNN és Tucker Carlson, a Fox News hírtelevízió műsorvezetője.

„Ma reggel értesített az ügynököm, hogy a CNN megszüntette a szerződésem. Meg vagyok döbbenve” – írta hétfőn Lemon a Twitteren.

Tizenhét év után a CNN-nél úgy véltem, a vezetésben lesz annyi tisztesség, hogy közvetlenül szól nekem. Nem kaptam semmi arra utaló jelzést, hogy nem folytathatom szeretett munkámat a csatornánál

– tette hozzá. A CNN szűkszavú közleményében csak annyit tett közzé, hogy megváltak Lemontól, műsorvezető távozása okát azonban nem említette.

A műsorvezető bejegyzésére később a CNN válaszközleményt adott ki, amely szerint volt alkalmazottjuk megállapítása „pontatlan”, ugyanis felajánlották neki a lehetőséget arra, hogy találkozzon a médiavállalat vezetőivel, de ehelyett a közösségi médián keresztül tett nyilatkozatot. 

Az elbocsátás előzménye, hogy Don Lemont februárban a CNN két hétre levette a reggeli műsorból, amelynek két kollégájával volt műsorvezetője, miután a nők életkorára tett megjegyzést Nikki Haley volt ENSZ-nagykövetre és kormányzóra, republikánus elnökjelölt-aspiránsra utalva.

A Fox News szintén a nap folyamán közölte, hogy közös megegyezéssel megválik Tucker Carlsontól, miután alig egy hete a Fox Corp anyavállalat peren kívüli egyezségre jutott a Dominion választási rendszereket gyártó céggel a csatorna ellen indított rágalmazási perben.

A Fox News megköszönte Carlsonnak eddigi munkáját, de nem közölte távozásának pontos okát.

A döntés váratlanságára utal, hogy a népszerű műsorvezető péntek esti műsorában azzal búcsúzott, hogy „viszontlátásra hétfőn”, a csatornán pedig még hétfőn is reklámozták Tucker Carlson interjúját Vivek Ramaswamy republikánus elnökjelölt-aspiránssal. 

A Fox News hétfői bejelentése szerint a műsorvezető utolsó adása április 21-én pénteken volt látható.

A médiavállalat április 19-én beleegyezett, hogy a jogi eljárás lezárása fejében 787,5 millió dollárt (270 milliárd forint) fizet az őt perlő vállalkozásnak. A Dominion Voting Systems (DVS) 1,6 milliárd dollárra (548 milliárd forint) perelte rágalmazás miatt a Foxot, amiért a 2020-as elnökválasztást követően a médium több műsorában megkérdőjelezték a választás lebonyolításának törvényességét, megemlítve a szavazógépek szerepét is ebben.

Carlsonnak tanúvallomást kellett volna tennie az eljárás során. A DVS szerint a Fox műsorvezetője rágalmazással felérő kijelentéseket tett a 2020-as elnökválasztást követően a vállalatról. A DVS azt állította, hogy Carlson üzenetváltása stábjával elegendő bizonyítékot szolgáltat arra, hogy tudták, hamisak azok az állítások, miszerint a szavazógépeket voksolás elcsalására használták volna.

A Tucker Carlson Tonight a Fox News egyik legnézettebb műsora, amely esténként rendszerint több mint hárommillió nézőt volt képes a képernyők elé ültetni.

Borítókép: Tucker Carlson beszélget a résztvevőkkel a 2022-es AmericaFest rendezvényen az arizonai Phoenix Convention Centerben (Fotó: Wikimedia Commons/Gage Skidmore)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.