Jordan B. Peterson: A nyugati média Orbán Viktort állítja be Európa mumusának

Szomorú látni, mi lett az EU-ból – nyilatkozta a kanadai pszichológus, politológus, aki nemrég Magyarországon tartott előadást. A Mandinernek adott interjúban beszélt a családpolitikáról és a média helyzetéről, valamint a baloldali és zöldideológia ellentmondásairól is.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 05. 23. 9:48
Jordan B. Peterson Fotó: Flickr/Gage Skidmore
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szinte lehetetlen Magyarországról valós, megbízható információhoz jutni a hagyományos médiából. Valójában minden, ami ránk zúdul onnan, szemenszedett hazugság – mondta a Mandinernek Jordan B. Peterson. A kanadai pszichológus, politológus úgy látja: a migrációval és kezelésével kapcsolatban különféle álláspontok léteznek Nyugaton, de semmi nem indokolja, hogy a magyar kormányt pellengérre állítsák az Európai Unióban. Szerinte azért keltik rossz hírét Magyarországnak a nyugati sajtóban, mert

jól jön, ha valamivel folyamatosan riogatni lehet az embereket, ha démonizálni lehet valakit. Európának is kell egy olyan mumus, mint Donald Trump, és erre a szerepre Orbán Viktort jelölték ki.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknél ez a kísérlet nem vált be, „Orbán viszont jól hozza a főgonoszt, a féleszű balosoknak még jól is jön, hiszen az ő kezükben van a legtöbb sajtótermék”.

Jordan B. Petersonnak a magyar családpolitikáról az a véleménye, hogy ha alaposabban ismernék, akkor a legtöbb ember egyetértene vele világszerte. A többsége ugyanis szerinte nem „őrült baloldali”, és működő családban szeretnének élni a legtöbben.

Egy rendkívül hangos, elborult kisebbségnek aránytalanul nagy hatalma van – főleg a közösségi média és a molesztálás csúcsra járatása révén

– jelentette ki a pszichológus. Hozzátette: akik nem illenek bele az ideális családképbe, úgy érezhetik, hogy lenézik és kizárják őket. Szerinte ezzel nem érdemes foglalkozni, mert senkinek sem tesz jót, ha leromboljuk az eszményeket. Emiatt ugyanis elpusztulna a társadalom, ami leginkább a legszegényebb csoportokat sújtaná.

Ezt láthatjuk az energia frontján is. Mit csinálnak az idióta zöldpolitikusok? Úgy oldják meg a bolygó problémáit, hogy a szegényeket még szegényebbé teszik

– mutatott rá Jordan B. Peterson. Felhozta azt is, hogy egy amerikai baloldali ikon lelkesen üdvözölte, hogy elnémítanak egyes újságírókat. „Olyan korban élünk, amikor a szocialisták azt ünneplik, hogy a nagyvállalatok megfojtják a szólásszabadságot. Megbolondult a világ!”

Az Európai Unió helyzetét úgy látja, hogy mára bábeli torony lett, amely nem tűri a nemzeti külön érdeket, és a tagállami szuverenitás feladását követeli. „Szomorú látni, mi lett az EU-ból, hiszen pozitív célokért jött létre” – mondta a pszichológus. Szerinte a nemzetállamoknak is megvan a maga veszélye, ezért szükség van a nemzetek együttműködésének rendszerére.

A brüsszeli bürokraták bütykölése olyan, mintha egy majom egy fadarabbal próbálna megjavítani egy helikoptert. Nulla az esélye, hogy sikerüljön. Ha egyáltalán eljöhet még a nyugati értékek reneszánsza, az nagy valószínűséggel Közép-Európából indul

– fejtette ki Jordan B. Peterson. Úgy látja, hogy az elkerülhetetlen konfliktusokat meg kell oldani, de az egyesülésnek nem látja értelmét. Európa sikerét éppen annak tulajdonítja, hogy külön országokból áll össze, ami érdekkülönbségekkel is jár.

Jordan B. Peterson május 9-én tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium meghívására a Papp László Sportarénában. A kanadai sztárpszichológus méltatta a magyar kormány kiállását a hagyományos családmodell mellett, és bírálta a neomarxista irányzatokat, amelyek kizárólag dominanciaharcként értelmezik a világot, holott az emberi viszonyok ennél jóval sokrétűbbek.

Borítókép: Jordan B. Peterson (Fotó: Flickr/Gage Skidmore)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.