Feléledt a Popocatépetl vulkán, lezárták a reptereket a mexikói fővárosban

Fokozott vulkáni tevékenységet mutat a Mexikóváros közelében lévő Popocatépetl tűzhányó. A levegőbe került hamu miatt a hatóságok a hétvégén több órára lezárták a mexikói főváros két fő repülőterét, és megemelték a vulkán miatti riasztási szintet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 22. 12:58
null
Nealtican, 2023. május 22. A Mexikóváros közelében lévõ Popocatépetl tûzhányó hamut lövell a magasba mexikói Puebla államban fekvõ Nelaticanból nézve 2023. május 21-én. A levegõbe került nagy mennyiségû hamu miatt a hatóságok az elmúlt hétvégén több órára lezárták a mexikói fõváros két fõ repülõterét, és megemelték a vulkán miatti riasztási szintet is. MTI/EPA-EFE/Hilda Rios Fotó: Hilda Rios
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy szakértőkből álló tudományos tanácsadói bizottság a péntek óta megnövekedett vulkáni aktivitás miatt a fenyegetettségi fokozat emelését javasolta – közölte Laura Velázquez, a mexikói polgári védelmi koordinációs ügynökség igazgatója.

A megemelt riasztási fokozat a közepestől a magas szintig terjedő vulkáni aktivitást jelez, amely kőtörmelékhullással, illetve jelentős füst- és hamufelhő kialakulásával is járhat.

Az 5450 méter magas, a Mexikóvárostól hetven kilométerre délkeletre lévő Popocatépetl tűzhányó közelében nagyjából 25 millióan élnek. A vulkán 1994 óta már többször kitört.

Borítókép: a Popocatépetl tűzhányó (Fotó: MTI/EPA-EFE/Hilda Rios)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.