Magából kikelve kiabálta a szenátor, hogy szükség van a transznemű emberekre

A törvényjavaslat, amelyet a törvényhozók végül jóváhagytak, tiltja a nemváltoztatási eljárásokat kiskorúak esetében, valamint az abortuszt a terhesség 12. hete után.

Gábor Márton
2023. 05. 21. 16:59
lmbtq italy
Two gay men wear a peace flag with two interlocking male symbols during the Napoli Pride in Naples, Southern Italy, on July 2, 2022. (Photo by Eliano Imperato / Controluce via AFP) Fotó: Eliano Imperato / Controluce via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban káoszba fulladt a nebraskai törvényhozás péntek reggeli ülése, miután az egyik demokrata törvényhozó kiabálni kezdett, így kifejezve a transzneműek támogatását egy olyan törvényjavaslat vitája közben, amely megtiltaná a nemváltoztatási eljárásokat a kiskorúak számára az államban – számol be róla a Fox News amerikai hírhálózat.

A törvényjavaslat, amelyet a törvényhozók végül jóváhagytak, tiltja a nemváltoztatási eljárásokat kiskorúak esetében, valamint az abortuszt a terhesség 12. hete után.

Péntek reggel, amikor nemtetszésének adott hangot az intézkedéssel kapcsolatban, Machaela Cavanaugh demokrata szenátor a pulpitusra csapott, és többször felkiáltott: „A transznemű emberek ide tartoznak, szükségünk van a transznemű emberekre, szeretjük a transznemű embereket!”

„Ti számítotok. Ti számítotok, és én harcolok értetek!” – kiáltotta Cavanaugh, majd hozzátette, hogy 

nem állok le ma, sem holnap. Szeretünk titeket. Fontosak vagytok, és ide tartoztok.

Cavanaugh ezután a konzervatívokat szidta, akik megszavazták a törvényjavaslatot. A politikus szerint az emberek, az egészségügyi szakemberek és a vállalkozások is el fogják hagyni az államot.

Pedig a jogszabály szerint az állami egészségügyi főtisztviselőt felhatalmazzák arra, hogy szabályozza a pubertásgátlókra és hormonterápiákra vonatkozó szabályokat az államban élő transznemű kiskorúak esetében, ugyanis a jogszabály szerint azok a gyermekek folytathatják a nemváltó kezeléseket, akiken a tilalom bevezetése előtt kezdték meg az eljárásokat.

Az abortusszal kapcsolatos demokrata aggályokat is szertefoszlatta Steve Erdman szenátor, aki kijelentette: „azt mondani, hogy az abortusz egészségügyi ellátás, olyan, mintha azt mondanánk, hogy a megerőszakolás valójában szeretkezés.”

Borítókép: Két férfi a Pride zászlajával egy melegfelvonuláson (Forrás: AFP/Controluce/Eliano Imperato)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.